Daea, acuzat de un europarlamentar liberal că a făcut raportări false către Comisia Europeană, iar acest fapt a bulversat bursa de cereale. Acesta solicită demisia ministrului Agriculturii

Europarlamentarul liberal Daniel Buda, care este și vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, îl acuză pe ministrul Agriculturii, Petre Daea,  că ar fi raportat „fix din pix” producțiile de porumb către Comisia Europeană. Mai mult, Buda, cere demiterea lui Daea.

Buda, a transmis, marți, printr-un comunicat de presă, că Guvernul PSD-ALDE a mințit în documentele oficiale trimise către CE, ceea ce crează grave prejudicii de imagine.

„Solicit public demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca urmare a raportării fix din pix a producțiilor de porumb către Comisia Europeană! Ceea ce se discuta în urmă cu câteva luni bune, stârnind consternare, înfrigurare și îngrijorare pe culoarele instituțiilor europene, despre posibilele raportări false ale Guvernului României cu privire la producțiile de porumb iată că, încetul cu încetul, devin certitudini. Guvernul PSD-ALDE a mințit în documentele oficiale trimise către Comisia Europeană, ceea ce crează grave prejudicii de imagine și scăderea credibilității oficialilor români în fața instituției europene și nu numai. Iar acest lucru a fost, iată, confirmat și de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii. Nimeni nu poate înțelege un astfel de gest care depășește cu mult raportările ceaușiste ale producțiilor record desprinse de realitate”, se precizează în comunicatul emis de Buda.

Europarlamentarul PNL susține că Daea a raportat multe milioane de tone peste cele reale, fapt ce a dus la modificări de prețuri pe bursa de cereale, „generând pierderi uriașe pentru unii și buzunare umplute pentru alții”.

„Balanța comercială a UE a fost dată și ea peste cap, importurile și exporturile la nivelul UE fiind afectate. Mai mult, există riscul declanșării inclusiv a unor dificultăți majore în asigurarea necesarului de furaje pentru animale dar și a alimentelor pentru consumul uman. Toate acestea pot presupune importuri la prețuri mult mai mari decât cele normale și, evident, avem de-a face cu distorsiuni ale pieței. Tocmai de aceea, în fața unei realități de forța evidenței aritmetice, singura soluție este demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca un minim efort de reparare a imaginii României în fața instituțiilor europene”, se mai arată în comunicat.

„Solicit public demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca urmare a raportării fix din pix a producţiilor de porumb către Comisia Europeană! Ceea ce se discuta în urmă cu câteva luni bune, stârnind consternare, înfrigurare şi îngrijorare pe culoarele instituţiilor europene, despre posibilele raportări false ale Guvernului României cu privire la producţiile de porumb iată că, încetul cu încetul, devin certitudini. Guvernul PSD-ALDE a minţit în documentele oficiale trimise către Comisia Europeană, ceea ce creează grave prejudicii de imagine şi scăderea credibilităţii oficialilor români în faţa instituţiei europene şi nu numai. Iar acest lucru a fost, iată, confirmat şi de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii”, a afirmat Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *