Daea și-a propus, pentru 2019, susţinerea producţiei de usturoi și a efectivelor de… bubaline

 

Îm 2019, Ministerul Agriculturii și-a propus să ofere sprijin, ala că, prin programe speciale, va susține, potrivit declarațiilor făcute, luni, de ministrul Petre Daea, producția de usturoi și efectivele de bubaline, precizează agerpres.ro.

Așa va salva Daea economia națională: cu usturoi, că alungă și strigoii, și  cu bivoli, că asta sunt, în principiu, bubalinele. Iar Guvernul i-a aprobat 9,3 milioane lei pentru usturoi și alte 5 milioane lei pentru bubaline.

„Pentru sprijinirea fermierilor s-au introdus şi programe noi în acest an, precum susţinerea cultivării de usturoi în România, ştiindu-se că există o îngrijorare legitimă că pe piaţa românească nu există o cantitate suficientă care să răspundă pretenţiilor consumatorilor, aprovizionarea din import fiind într-o cantitate extrem de însemnată. Acest program arată ce am prevăzut în programul nostru de guvernare (…), unde am spus că în fiecare an vom prezenta două programe deficitare care îşi au explicaţia în balanţa de aprovizionare cu produse agricole. Pentru acest program este prevăzută o sumă de 9,3 milioane de lei”, a declarat ministrul Agriculturii.

Daea a menţionat şi programele care vizează menţinerea şi dezvoltării raselor de animale indigene, în speţa de taurine, rasa bălţată românească şi brună, unde au fost prevăzute 5,25 milioane de lei. „Un alt program nou este susţinerea bubalinelor. Trebuie să vedem importanţa genetică şi nu numai a acestor animale care au reclamat o atenţie pe măsură, dată fiind scăderea efectivelor şi importanţa pe care o au aceste efective în economia rurală, în preocuparea fermierilor. Avem o sumă de 5 milioane de lei în buget pentru acest domeniu”, a mai spus Daea.
De asemenea, Daea are și un alt program  „bine venit pentru sectorul piscicol şi cel de acvacultură”, este acela de a subvenţiona motorina. „Aşa cum am făcut şi la celelalte sectoare ştim că acest mecanism funcţionează de câţiva ani în România şi acum este operabil pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în acvacultură. (…) Anul acesta subvenţia la acciza la motorina este cu 17% mai mare decât anul trecut”, a spus Daea.

Ministerul Agriculturii dispune în 2019 de un buget de 22,86 miliarde de lei, în creştere cu aproape 15% faţă de execuţia preliminată pentru anul 2018, de 19,91 miliarde de lei, fondurile urmând să fie alocate programelor pentru dezvoltarea agriculturii şi mediului rural, pescuitului şi afacerilor maritime, potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.