USR o ia pe câmpii: Barna, de acord cu UDMR la opoziția față de planul european pentru împăduriri

USR susține inițiativa ministrului Mediului de a semna scrisoarea inițiată de Austria prin care se cere revizuirea strategiei forestiere propuse de Uniunea Europeană. Vicepremierul Dan Barna spune, la Digi FM, că e nevoie de clarificări de la Bruxelles privind politica de împădurire.

„Dacă ne uităm la semnatarii acelei scrisori, care sunt Austria, Germania, Franța, Cehia, Finlanda, țările care au suprafețe importante de pădure, discuția care ține de această strategie trebuie corelată și cu ceea ce înseamnă costurile și cine le plătește. E foarte important și susținem cu toții o protecție extinsă a ceea ce înseamnă zonele forestiere, dar trebuie bine gândit de la bun început, pentru a nu ajunge în situații în care să pretindem că facem protecție, dar să nu ne permitem costurile implicate pentru ca această protecție să fie una eficientă. În acest context a fost semnată această scrisoare. Deseori am semnat cu entuziasm strategii europene pe care apoi am avut probleme foarte mari în a le implementa”, a spus Dan Barna, la Digi Fm.

Luni, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, a anunțat că România solicită partenerilor europeni elaborarea unei strategii forestiere cu obiective clare și cu surse de finanțare. Greul protejării pădurilor seculare cade pe patru țări, printre care și România, a spus demnitarul.

România militează pentru realizarea unei strategii forestiere cu obiective clare, dar și cu surse de finanțare. În strategia UE nu se vorbește aproape deloc despre finanțare, a spus ministrul Tánczos Barna, luni, în timpul unei conferințe de presă.

În UE vor fi patru țări care vor duce greul monitorizării privind pădurile virgine, a mai spus demnitarul. Este vorba despre România, Bulgaria. Finlanda și Suedia, majoritatea pădurilor mai vechi de 100 de ani fiind în aceste țări.

De asemenea, ministrul Mediului a arătat că România are nevoie de ajutor de la UE pentru protejarea pădurilor seculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.