Dăncilă: Kovesi nu este propunerea noastră pentru procuror european

Premierul Dăncilă a anunţat, marţi seară, că Laura Codruţa Kovesi nu este propunerea Guvernului pentru Parchetul European. Ea a mai precizat că nu vrea să intre în detalii, pentru că nu este nominalizarea Executivului.

“După cum ştiţi, Codruţa Kovesi nu este propunerea noastră pentru procuror european. Dacă nu este propunerea noastră, nu vreau să vorbesc despre acest lucru. Atât timp cât nu este propunerea guvernului României. Sunt multe persoane care ajung acolo fără să aibă susţinerea guvernului României. Eu nu cred că trebuie să vorbesc despre acest lucru. Noi nu am acordat această susţinere. Înseamnă că nu am dat acest mandat. Presupune Preşedinţia Consiliului UE că trebuie să fim mediatori imparţiali. Probabil când va ajunge acolo vom vedea cum votează miniştri”, a declarat premierul Dăncilă la întrebarea dacă România nu ar trebui să o susţină pe Kovesi pentru funcţia de procuror european, relatează mediafax.ro.

Guvernul a adoptat, marți, OUG  ce vizează procedura de selecţie a procurorului din partea României care va face parte din Parchetul European. Ministrul Justiţiei a explicat faptul că această OUG nu vizează şi selecţia şefului Parchetului European, ci doar cea privind reprezentantul României pentru această instituţie.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020. Concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al Parchetului European este în plină desfăşurare, iar Codruţa Kovesi se află printre favorite. Potrivit calendarului Parlamentului European, Comisia libertăţi civile, justiţiei şi afaceri interne (LIBE) are şedinţe pe 25 februarie de la ora 16.00 şi pe 26 februarie, de la orele 10.00 şi 15.30.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *