Dăncilă vrea o discuție “la sentiment” cu Timmermans pentru că, așa cum recunoaște, Guvernul nu mai înțelege ce trebuie să facă – VIDEO

Premierul Dăncilă a declarat, luni, că va avea o discuţie „sinceră”, noi am zice “la sentiment”, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pe tema Justiției. Pentru că, așa cum ea însăși recunoaște, Guvernul nu mai știe ce trebuie să facă. Probabil Dăncilă crede că este suficient să zâmbească, să bată din gene și să-și așeze zulufii rebeli și situația se rezolvă.

„Nu am discutat încă cu Frans Timmermans, am fost plecată din ţară, am fost în Slovacia, în vizită oficială, dar voi avea o discuţie cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, o discuţie sinceră, în care reiterez ceea ce am spus la începutul şedinţei de Guvern. Nu înţeleg de ce această abordare. Aţi văzut, nu s-a dat niciun act normativ care să lezeze în vreun fel bunul mers al Justiţiei, iar, în acelaşi timp, am avut discuţii cu Frans Timmermans despre anumite acte normative care consider că trebuie date în România, mă refer la completul de cinci, pentru că fiecare are dreptul la un proces corect. Voi avea această discuţie cu domnul Timmermans şi voi avea o discuţie şi cu ceilalţi care ne cer nouă să nu intervenim în Justiţie şi Guvernul României nu a intervenit sub nicio formă, dar, în acelaşi timp, pe de altă parte, ne cer să intervenim pentru anumite aspecte în Justiţie. Domnul Tajani, da. Deci, efectiv nu mai înţelegem nimic, să intervenim sau să nu intervenim în Justiţie. (…)Dacă noi nu intervenim, nici ceilalţi nu trebuie să facă acest lucru. Cred că au fost declaraţii politice, se apropie o campanie electorală şi cred că punctul de vedere a fost mai mult politic decât cel pliat pe realitate”, a afirmat Dăncilă.

Dăncilă a mai spus că nu a văzut ordonanţa cu privire la completurile de cinci de la ICCJ şi nu a discutat cu ministrul Justiţiei despre acest lucru.

„O să am o discuţie cu Tudorel Toader. Sunt de acord că trebuie să armonizăm toate directivele europene, sunt obligatorii, avem şi avertisment de infringement pe unele dintre ele, că trebuie să transpunem toate deciziile Curţii Constituţionale. Cred că acestea sunt lucruri de normalitate, dar cred că vorbim prea mult despre Justiţie”, a precizat premierul.

Miercurea trecută, Comisia Europeană a avertizat România să revină pe calea unui proces de reformă în justiţie corect şi să se abţină de la orice măsuri care ar însemna regres în privinţa statului de drept. De asemenea, tot miercurea trecută, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, s-a declarat preocupat de situaţia apărută în cazul fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, care este candidata preferată de legislativul comunitar pentru noul rol de procuror-şef european.

Video: https://www.facebook.com/guv.ro/videos/1260254167488378/

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.