Danemarca nu mai primește cereri de azil

Şefa guvernului de la Copenhaga, Mette Frederiksen, a declarat vineri că obiectivul său este ca Danemarca să nu mai primească nicio cerere de azil, transmite AFP.

„Nu putem promite zero solicitanţi de azil, dar putem să ne explicăm viziunea”, a declarat lidera social-democrată în cadrul uni sesiuni de interpelări în parlament.

În 2020, Danemarca a înregistrat 1547 de cereri de azil, cel mai mic număr din 1988 până acum. AFP explică rezultatul prin continuarea politicii restrictive faţă de azilanţi, în contextul crizei sanitare provocate de epidemia de coronavirus.

În 2015, la apogeul migraţiei în Europa, danezii s-au confruntat cu 21.300 de azilanţi, de aproape zece ori mai mulţi decât anul trecut. În acelaşi an, însă, în Suedia au fost depuse de aproape opt ori mai multe cereri de azil.

Având o populaţie de numai 5,8 milioane de locuitori, Danemarca şi-a manifestat deschis dorinţa de a descuraja imigraţia.

„Trebuie să ne asigurăm că în ţara noastră vin puţini oameni, altfel coeziunea noastră socială nu va rezista”, a apreciat Frederiksen vineri.

În 2017, ea prezentase un proiect care prevedea returnarea migranţilor „non-occidentali” în lagăre din Africa unde să fie triaţi migranţii.

În septembrie anul trecut, guvernul danez a numit un ambasador pentru migraţie, pentru înfiinţarea mai rapidă a cel puţin unui lagăr pentru migranţi în afara Uniunii Europene, în cadrul unui nou sistem european de azil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *