De astăzi, ANAF începe controlul prin conturile bancare ale tuturor românilor!

Începând de luni toți românii care au conturi bancare trebuie să știe că intră în vigoare o ordonanță emisă anul trecut, prin care ANAF-ul va avea acces la toate informațiile financiare chiar dacă nu au comis infracțiuni financiare sau sunt supecți de fraudă. Ordonanța transpune practic o legislație europeană, însă poate prezenta anumite probleme ce țin de Curtea Constituțională.

Acțiunea era prevăzută pentru 4 ianuarie, dar a fost amânată pentru 11 ianuarie.

Prin acest registru central, ANAF are acces la informaţiile privind conturile din bănci ale firmelor şi populaţiei.

Băncile şi instituţiile care au conturi financiare pentru companii şi persoane fizice sunt obligate să trimită către ANAF toate informaţiile financiare legate de mişcarea conturilor persoanelor fizice şi ale companiilor.

România trasnspune prin acest registru o directivă europeană pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor.

Registru central electronic pentru contul de plăţi la conturi bancare a fost reglementat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.111/2020.

În acest registru trebuie înscrise date legate de titularul contului, persoanele care deţin dreptul de semnătură, dar şi persoanele care acţionează în numele clientului.

Pentru casetele de valori de la bănci trebuie menţionat numele concesionarului şi toate datele de verficare ale acestuia. Acestă nouă legislaţie cu toate prevederile ei are ca motivaţie lipsa împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului, dar şi identificarea beneficiarului real al mişcărilor de bani. ANAF va cunoaște acum toate informațiile personale pe care până acum le știam doar noi și familia în anumite cazuri. Acum aceste informații le știe „tot ANAF-ul”, adică le știe o instituție a statului, pentru că se face un registru special. Practic, o instituție a statului cunoaște datele noastre personale, dar numai în situație de evaziune fiscală sau inspecție fiscală, ci cu orice ocazie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *