De astăzi, omenirea trăiește pe credit. A consumat deja resursele Terrei pe 2018

Omenirea și-a epuizat, astăzi, 1 august, toate resursele pe care planeta le poate reînnoi într-un an. Prin urmare, până la 31 decembrie, vom trăi „pe datorie“ din resursele generaţiilor viitoare, potrivit calculelor ONG-ului Global Footprint Network.

„1 august este „data la care vom utiliza mai mulți arbori, mai multă apă, mai mult sol fertil și pește decât ne poate furniza Terra pentru un an pentru a ne hrăni, adăposti și deplasa și data la care am emis mai mult dioxid de carbon decât pot absorbi oceanele și pădurile”, a explicat Valerie Gramond, de la World Wide Fund (WWF), partener al Global Footprint Network.

„Astăzi avem nevoie de echivalentul a 1,7 planete pentru a ne satisface cererile“ se arată într-un comunicat al WWF.

Fenomenul este provocat de consumul excesiv, dar și de risipă, a explicat Valerie Gramond, de la World Wide Fund (WWF), partener al Global Footprint Network.

Mişcarea „s-a accelerat din cauza superconsumului şi risipei”, explică Valérie Gramond, care aminteşte că, în lume, aproximativ o treime din alimente ajung la gunoi. ”Punem la încercare capacitatea planetei de a se regenera”, exploatând de exemplu stocurile de peşte, spune ea.

Românii vor trăi pe datorie din 8 august

Avem responsabilităţi diferite: ţări mici, cu populaţie mică, precum Qatarul şi Luxemburgul, au o amprentă ecologică extrem de puternică”, subliniază Pierre Cannet de la WWF. Dacă întreaga umanitate ar trăi ca locuitorii din cele două state, ”ziua depăşirii” ar avea loc încă din 9 şi 19 februarie. Invers, într-o ţară ca Vietnamul, data ar fi 21 decembrie. Potrivit footprintnetwork.org, ”ziua depăşirii” în România este pe 8 august.

”Trebuie să trecem de la un ţipăt de alarmă la acţiune”, apreciază Pierre Cannet, îngrijorat de creşterea din nou a emisiilor de CO2 la nivel mondial, după trei ani de stabilizare.

Pentru a calcula această „zi a depăşirii“ (Overshoot Day), organizaţia ia în considerare amprenta de carbon şi de resursele consumate pentru pescuit, creşterea animalelor, culturi, construcţii şi utilizarea apei.

Acest moment apare din ce în ce mai devreme în fiecare an. Anul trecut această dată a fost stabilită pe 2 august, iar în 2016 pe 8 august iniţial, fiind apoi recalculată la 3 august. În 1970, „ziua depăşirii” a fost consemnată pe 23 decembrie.

Emisiile de CO2 reprezintă factorul cel mai important în ceea ce priveşte depăşirea, deoarece reprezintă 60% din amprenta ecologică globală, potrivit ONG-ului citat.

Pe site-ul dedicat acestei zile sunt prezentate diverse soluții pentru a contracara tendința: revizuirea modului în care sunt gândite orașele, dezvoltarea și privilegierea energiei ecologice, lupta împotriva risipei alimentare și a consumului excesiv de carne, limitarea expansiunii demografice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *