De ce mobilizarea nu-l ajută pe Putin

După înfrângerile majore de pe frontul din Ucraina, președintele rus a anunțat miercuri „mobilizarea parțială” imediată a cetățenilor ruși. Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a spus la televiziunea rusă că Rusia va convoca 300.000 de rezervişti. Dacă ajung să se confrunte cu forțele ucrainene pe linia frontului, probabil că aceștia vor deveni cele mai noi victime ale invaziei pe care Putin a început-o în urmă cu mai bine de șapte luni și în timpul căreia armata rusă a eșuat în aproape fiecare aspect al războiului modern, scrie CNN.

„Armata rusă nu este în prezent capabilă pentru a desfășura rapid și eficient 300.000 de rezerviști”, a spus Alex Lord, specialist în Europa și Eurasia la firma de analiză strategică Sibylline din Londra. „Rusia are deja dificultăți cu echiparea forțelor din Ucraina, în urma pierderilor semnificative de echipamente suferite până acum”, a spus Lord. Recenta ofensivă ucraineană, prin care Kievul a recucerit mii de metri pătrați de teritoriu, a avut un preț semnificativă pentru Moscova. Institutul pentru Sudiul Războiului a spus la începutul acestei săptămâni că o analiză a experților occidentali și a serviciilor de informații ucrainene a constatat că Rusia și-a pierdut 50% până la 90% din trupe în unele unități și un mare număr de vehicule blindate. Acestea se adaugă la pierderile uluitoare de echipamente suferite pe tot parcursul războiului.

Site-ul Oryx, care a calculat doar pierderile confirmate de dovezi foto sau video, a descoperit că forțele ruse au pierdut peste 6.300 de vehicule, inclusiv 1.168 de tancuri, de la începutul invaziei. „Practic nu au suficient echipament modern pentru atât de mulți militari noi”, a spus Jakub Janovsky, un analist militar care contribuie la blogul Oryx. JT Crump, CEO-ul Sibylline, spune că Rusia începe să sufere de deficit de muniție la unele calibre și caută surse de componente cheie pentru a putea repara armele pierdute pe câmpul de luptă sau pentru a produce altele.

„Nici ofițerii și nici facilitățile necesare pentru o mobilizare în masă nu există acum în Rusia”, a spus Trent Telenko, fost auditor de control al calității la Agenția de Management al Contractelor de Apărare din SUA, care a studiat logistica rusă. Reformele din 2008, menite să modernizeze și să profesionalizeze armata rusă, au eliminat multe dintre structurile logistice și de comandă și control care au permis forțelor vechii Uniuni Sovietice să antreneze și să echipeze rapid un număr mare de recruți mobilizați. Mark Hertling, fost general al armatei americane și analist CNN, a spus că a văzut cu ochii săi cât de slabă este pregătirea militarilor ruși. „A fost îngrozitor. Prim ajutor rudimentar, foarte puține simulări pentru conservarea resurselor și, cel mai important, un leadership îngrozitor”, a scris Hertling pe Twitter. „Plasarea „începătorilor” pe o linie de front care a fost afectată, unde oamenii au moralul scăzut și nu vor să fie acolo prevestește un dezastru”, a adăugat el. „Cum îi transformi pe acești oameni din civili în militari? Cum le dai uniforme, arme, cum îi antrenezi? Cum îi integrezi în unitățile devastate pe câmpul de luptă? Nu afectezi negativ doar armata, încercând să integrezi oameni nepregătiți, dar afectezi și societatea civilă, iar acest lucru s-a văzut la protestele din Rusia”, a continuat Hertling.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.