De ce nu verifică Secția pentru Judecători condamnarea cu suspendare a lui Mazăre și achitarea lui Borcea la Curtea de Apel? Spălarea fostului baron de Constanța și a lui Borcea a început cu Lia Savonea, șefa CSM!

Primul judecător pe masa căruia a ajuns dosarul Retrocedărilor a fost Lia Savonea. Dosarul a stat la Savonea din noiembrie 2008 până în februarie 2010, timp în care judecătorul a dat 14 amânări fără ca procesul să înainteze în vreun fel. Practic, cât a fost instrumentat de Lia Savonea, dosarul Retrocedărilor a fost ținut pe loc. Lia Savonea este noua șefă a CSM și o cunoscută apropiată de PSD. În plus este căsătorită cu avocatul Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu condamnatul penal Cătălin Voicu, deputat PSD care aranja dosare la instanța supremă. Voicu era bun prieten cu Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre. În dosar este implicat și condamnat acum definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare Jean Andrei, fostul soț al Laurei Andrei, președinte al Tribunalului București. Între timp cei doi au divorțat.

În 2010, dosarul lui Mazăre a fost luat de la Lia Savonea și dat Elenei Ursulescu spre judecare. Situația l-a deranjat la vremea respectivă pe Radu Mazăre. El a contestat-o pe Ursulescu, spunând că fiul său este cercetat de DNA și, astfel, ar fi șantajabilă. În septembrie 2010, Ursulescu a admis mai multe excepții de neconstituționalitate ridicate în dosarul Retrocedărilor și a suspendat procesul până la soluționarea CCR. Procesul este reluat abia în martie 2012. Practic, dosarul a fost blocat la Curtea Constituțională timp de un an și jumătate.

După ce audiază martorii din dosar, judecătoarea dispune, la 4 iunie 2013, efectuarea unei expertize topografică-cadastrală, geopotehnică-geologică şi tehnico-imobiliară care durează până la 1 iulie 2014. Practic, procesul este blocat din nou timp de un an de zile. Iar la ședința din 1 iulie procesul este amânat după doar 25 de minute tocmai după vacanța judecătorească.

Însă numele Elenei Ursulescu a devenit unul controversat în 2013. Judecătoarea a fost menționată în referatul DNA din dosarul privind încercarea lui Dinel Staicu de a mitui mai mulți magistrați pentru a-și elibera fratele. Ca urmare a acestui scandal, Elena Ursulescu s-a pensionat, iar cauzele ei au fost preluate de Stan Mustață, care însă a fost inculpat de DNA și a predat toate cauzele. Cel de-al patrulea judecător pe masa căruia ajunge dosarul Retrocedărilor este Florică Duță, un magistrat care se afla, de asemenea, la vârsta pensionării. Duță a avut pe masă dosarul Retrocedărilor din aprilie 2014 până în iunie 2014, atunci când s-a pensionat.

În cele din urmă dosarul Retrocedărilor a ajuns la Corina Cornelia Dăescu, cea care a și pronunțat prima sentință pentru fostul primar Radu Mazăre: 4 ani cu suspendare și achitare pentru Cristian Borcea. Judecătoarea a motivat decizia în aproape un an de zile, riscând ca faptele să se prescrie dacă instanța supremă nu se mițca repede. La începutul anilor 2000, procurorul DIICOT, care se numea Corina Gherghișan la acea vreme, a instrumentat dosarul „Armaghedon II” și a intrat în atenția presei după ce inspectorii CSM au sesizat unele probleme referitoare la activitatea acesteia în speța respectivă. Tot Cornelia Corina Dăescu, în 2006, și tot în calitate de procuror, şi-a dat acordul ca sirianul Zaher Iskandarani să părăsească ţara. Sirianul fusese trimis în judecată în 2005 pentru comiterea infracțiunilor de contrabandă cu țigări, constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală, concurență neloială și folosirea fără drept a unei mărci. Iskandarani nu a mai revenit ulterior în România, fiind dispărut fără urmă. Corina Dăescu este căsătorită cu fostul șef SRI Timiș.

Acum, Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare, dar este de negăsit, iar Cristi Borcea la 5 ani de închisoare, dar va executa doar câteva luni, această pedeapsă urmând să fie contopită cu cea din dosarul Transferurilor pe care deja a ispășit-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *