De ce se anulează toate licitațiile pentru autostrăzi? Ca sa schimbe Grindeanu legislația și sa fure și mai ușor: Miercuri sper să între în şedinţa de Guvern

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, vineri, la Timişoara, că speră ca în şedinţa de Guvern de miercuri noua lege a achiziţiilor publice a Ministerului Transporturilor să fie adoptată. Grindeanu a declarat că şi alţi miniştri îşi doresc o astfel de lege, dar că singura lui condiţie este ca acesta să nu fie blocată.
Grindeanu a precizat că birocraţia va fi mult redusă şi că, odată ce va fi reziliat un contract cu un prestator neserios, în cel mult patru luni va putea fi angajat un altul care să ducă proiectul până la capăt.
„Schimbarea legii achiziţiilor publice e în dezbatere publică pe siteul ministerului. Statul român, în domeniul transporturilor şi infrastructurii de transport are nevoie de o reaşezare a cadrului legislativ, astfel încât implementarea proiectelor să fie mult mai rapidă. Vedem cu toţii ritmul în care se desfăşoară proiectele. Nu a fost niciodată o problema de finanţare, a fost întotdeuna o problemă de implementare. Că a fost un ministru mai bun sau mai puţin bun, cadrul a fost acelaşi, unul prost. Câteva săptămâni am lucrat cu colegii din Ministerul Transporturilor la acest proiect, l-am pus în transparenţă publică şi ne aflăm în proces de avizare. Mi-aş dori că miercuri să îl aprobăm în guvern. Ştim de unde plecăm. Acum, 80% din timpul alocat unui proiect este consumat de birocraţie. 20% de implementarea efectivă. Gândiţi-va unde era România dacă erau procentele invers”, a declarat, citat de News.ro,  Sorin Grindeanu.
Ministrul Transporturilor a explicat cum vor fi reduşi timpii pierduţi cu chestiunile birocratice, odată ce legea achiziţiilor publice va fi modificată.
„Sunt câteva principii de bază: umblăm la toate lucrurile legate de rezilierea unui contract. Avem exemple de constructori care nu se înscriu în contractul pe care l-au semnat iniţial. Ca să pot să reziliez un contract cu un constructor neserios, ca să vină cineva să preia lucrarea, durează doi ani. Lucrăm la partea asta, astfel încât, în trei luni şi jumătate, maxim patru luni, să poată intra în loc altcineva. A două chestiune e legată de avize. Dacă în 2 săptămâni trimite ministerul către Consiliul Judeţean de exemplu că e nevoie de un certificat de urbanism, dacă CJ nu emite acest certificat în 2 săptămâni, se consideră că e dat tacit. În 2 săptămâni poţi să mi-l dai cu observaţii, şi în 5 zile se reface în baza acelei observaţii. A treia chestiune e legată de relocări de utilităţi. În acest moment, când vrei să construieşti pe un traseu, te loveşti de proprietari de tot felul de utilităţi”, a declarat Grindeanu.
Sorin Grindeanu a mai declarat că şi alţi miniştrii îşi doresc o nouă lege a achiziţiilor publice, precum cea propusă de Ministerul Transporturilor.
”Am trimis acest proiect de lege în transparenţă publică, au venit şi alţi titulari de ministere, că vor şi la ei să se întâmple. Condiţia mea este ca nu cumva această cerinţă să ducă la blocarea proiectului. Nu am nimic împotrivă să se întâmple acest lucru pentru toată lumea. Sper ca miercuri să între în şedinţa de guvern şi să avem toate avizele, pentru ca după publicarea în Monitorul Oficial, să avem cadrul legislativ. Nu spun că nu este un proiect perfectibil”, a mai declarat Grindeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *