De ce se teme Kievul de politicile Budapestei?

Noi tensiuni au apărut între Ungaria și Ucraina din cauza acordării cetățeniei ungare minorității maghiare din Trascarpatia. Kievul a amenințat chiar cu expulzarea consului ungar din Beregovo (oraş situat la frontiera dintre cele două țări). La 20 septembrie, agenţia ucraineană de presă Ukrinform a publicat o înregistrare video cu o ceremonie la Consulatul Ungariei din Beregovo, în cadrul căreia au fost înmânate paşapoarte ungureşti unor etnici maghiari, care au depus jurământ de credinţă Ungariei, înregistrare în care se afirma că acestora li s-ar fi cerut să nu informeze autorităţile ucrainene în legătură cu obţinerea dublei cetăţenii.

Guvernatorul Transcarpatiei, Ghennadi Moskal, a afirmat că înregistrarea video de la consulatul Ungariei, în care mai mulţi cetăţeni ucraineni depun jurământul de credinţă faţă de statul ungar, a fost făcută de către un angajat al Serviciului ucrainean de Frontieră, care, la rândul său, obţinuse cetăţenia Ungariei.

„Cel care a înregistrat şi a pus clipul video pe internet este un poliţist de frontieră, din cadrul serviciului nostru de frontieră. Acesta, la rândul lui, a depus jurământul. Motivul pentru care a ales să pună înregistrarea pe internet trebuie investigat de Serviciul de Frontierei de Stat și de Serviciul de Securitate“ – a explicat Moskal.

Provocare la adresa securității Ucrainei

Ucraina, care interzice dubla cetăţenie, deşi nu are prevăzute sancţiuni legale pentru cei care au primit-o, a declanşat o anchetă privind eliberarea de paşapoare ungare la Beregovo, iar ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a ameninţat cu expulzarea consulului Ungariei pentru ceea ce el consideră a fi „o provocare pentru securitatea naţională“.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjartó a admis existenţa unor tensiuni între ţara sa şi Ucraina din cauza eliberării de paşapoarte ungureşti cetăţenilor ucraineni de etnie maghiară într-una din localităţile de la graniţa dintre cele două ţări.

Potrivit şefului diplomaţiei ungare, prin evenimentele din regiunea Transcarpatia, „s-a mers prea departe“ și au fost depăşite toate „regulile scrise și nescrise ale dreptului internațional și ale diplomației“, „fiindcă serviciile speciale din Ucraina au efectuat o operațiune specială în sediul unui consulat al Ungariei, ţară membră NATO“.

Într-un interviu acordat postului de televiziune rusesc Rossia-24, şeful diplomaţiei ungare a declarat că ţara sa nu a făcut nimic rău, după ce Kievul a ameninţat cu expulzarea consulului Ungariei. „Dacă Ucraina va ordona expulzarea consulului nostru, cu siguranţă vom proceda în mod similar faţă de unul dintre consulii ucraineni. Datoria mea este să răspund cu măsuri simetrice la astfel de acţiuni, astfel de gesturi nu pot fi lăsate fără răspuns“, a afirmat Szijjartó.

În opinia sa, nu există niciun motiv pentru care Ucraina l-ar putea declara persona non grata pe consulul ungar din Beregovo (Transcarpatia), reiterând că el „nu a comis nicio infracţiune“.

Szijjartó: „dubla cetăţenie este un lucru obişnuit în Europa“

În interviul pentru Rossia-24, Peter Szijjartó a declarat că „dubla cetăţenie este un lucru obişnuit în Europa“, inclusiv în Ungaria şi România. Béregovo, care a făcut parte din Ungaria până în 1945, este situat în regiunea Transcarpatia şi are aproximativ 24.000 de locuitori, în majoritate maghiari. În august, Ucraina a protestat faţă de numirea unui „comisar ministerial pentru Transcarpatia“ de către Ungaria, fapt pe care Kievul l-a interpretat drept o ingerinţă în afacerile sale interne.

Kievul caută o soluție

Într-un editorial publicat, ieri, de portalul Evropeiska Pravda, ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, consideră că Ucraina are nevoie de discuţii pe tema dublei cetățenii,subliniind că în țara sa, zeci sau chiar sute de mii de oameni deţin pașapoarte ale țărilor vecine. În opinia ministrului, se poate găsi o soluție care să nu dăuneze persoanelor cu dublă cetățenie, ci, dimpotrivă, să îi scutească de necesitatea de a-şi ascunde cealaltă cetăţenie.

Rușii complică problema

Totodată, Pavlo Klimkin a subliniat că, „în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, problema dublei cetățenii ruso-ucrainene trebuie analizată separate“. În opinia sa, dubla cetățenie ucraineano-rusă este fundamental inacceptabilă. Aceste tensiuni se adaugă nemulțumirilor Budapestei, dar și Bucureștiului sau Varșoviei privind legea educației adoptată de autoritățile de la Kiev în septembrie 2017, care elimină învățământul în limbile minoritare (în primul rând rusă, dar și poloneză, română, maghiară sau bulgară). Aceasta a costat Ucraina sprijinul Ungariei la NATO.

Ucraina se teme că Orban vizeză autonomia teritorială pentru etnicii maghiari din Transcarpatia

Analistul ucrainean Dmitro Tujanski, expert în relaţiile ucraineano-maghiare, susţine că, în contextul în care politica Budapestei vizează restaurarea unității politice, juridice, economice şi culturale a tuturor maghiarilor, este puțin probabil ca Ucraina să ajungă la un compromis cu guvernul ungar, fiindcă premierul Viktor Orbán implementează politici pe termen lung, transmite RBC. „Emiterea de pașapoarte maghiare este un aspect politic și juridic. Pe de altă parte, pentru viitorul politic al lui Orbán, este important ca acesta să nu depăşească linia roșie.

În cazul Ucrainei, această linie roşie ar însemna lansarea unor apeluri la autonomie teritorială pentru etnicii maghiari din Transcarpatia“ – consideră Tujanski. Potrivit expertului ucrainean, „apărarea drepturilor maghiarilor din străinătate“ este una dintre principalele teme electorale ale lui Viktor Orbán, care conduce Guvernul ungar din 2010.

„În acest context, cetăţenii ucraineni, slovaci, sârbi şi români de etnie maghiară care obţin cetăţenia Ungariei vor aduce cu siguranţă voturi suplimentare pentru Orbán. Astfel, restaurarea unității națiunii ungare devine subiect atractiv din punct de vedere electoral chiar şi în interiorul Ungariei“ – explică analistul ucrainean.

Acesta mai susţine că, în prezent, nu există indicii care să sugereze că Budapesta şi Kievul ar putea ajunge la un compromis în viitorul apropiat în ceea ce priveşte îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, afectate în ultimii ani de noua lege ucraineană a educaţiei şi, recent, de aşa-numitul „dosar al paşapoartelor“, în care Ungaria acordă cetăţenie ucrainenilor de etnie maghiară din Transcapratia. În plus, Kievul nu are încredere în premierul Vikotor Orban care are o relație mai mult decât apropiată cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *