De ce vrea Marcel Vela să își impună fiica vitregă la Agenția pentru Arii Protejate: partenera fostului ministru de Interne are afaceri în Energie / firma unde e acționară se judecă cu statul ca să facă microhidrocentrale pe râurile de munte

Fostul ministru PNL de Interne, Marcel Vela, vrea să o impună pe Andra Pleșa, fata partenerei sale, Gabriela Nicoleta Pleșa, într-un post de vicepreședinte la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), informează adevarul.ro.

Surse politice din conducerea PNL au precizat pentru ziarul citat că Andra Pleşa e propusă pentru funcția de vicepreședinte al ANANP de organizaţia PNL Caraş-Severin. Ea a fost deja validată de Biroul Permanent Judeţean al PNL Caraş-Severin. La alegerile locale din septembrie, Andra Pleşa a pierdut cursa pentru Primăria Caransebeşului în faţa unui candidat independent. Pentru a o ajuta în competiţie, Marcel Vela a deschis lista de la Consiliul Local. Fostul ministru al Internelor a condus Primăria Caransebeş între 2004 și 2016.


Foto 1: afiș electoral cu Andra Pleșa, fiica vitregă a fostului ministru de Interne, Marcel Vela; Sursa: g4media.ro

Cu ce se ocupă ANANP.

Potrivit site-ului instituției, scopul agenției înființate în 2016 este ”administrarea unitară și eficientă a ariilor naturale protejate și conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice”.

Ce afaceri are partenera lui Marcel Vela în domeniul Energiei.

Potrivit declarației de avere din decembrie 2015 fostul primar din Caransebeș, Marcel Vela, și-a cesionat participațiile la firmele din domeniul Energiei. E vorba de pachetul de 25 % din acțiunile firmei Energyweland din Timișioara și cele 510 de părți sociale la Alset Energy din București.


Foto 2: fragment declarația de avere a lui Marcel Vela din decembrie 2015

Potrivit datelor de la registrul Comerțului, Marcel Vela și-a cesionat cele 3 % din acțiunile deținute la Alset Energy către partenera sa, Gabriela-Nicoleta Pleșa, mama Andrei Pleșa.

În aprilie 2016, Gabriela Pleșa a cesionat, la rândul ei, cele 3% din acțiuni unei alte firme, Alset Energy Management din Oțelu Roșu, unde Gabriela Pleșa deține 3,16 % din acțiuni.

Alset Energy Management este controlată de familia fostei deputate PNL, Valeria Sechelean Șomfelean.


Foto 3: ex-deputata PNL Valeria Diana Sechelean Șomfelean; Sursa: stirilekanald.ro

Tatăl și mama ei, Nicușor Dorel și Dorina Sechelean, dețin 16,46%, respectiv, 5,7% din acțiuni, iar compania ORIZZONTIS din Timișoara, 39,24% din acțiuni. Firma ORIZZONTIS din Timișoara este deținută chiar de Valeria Sechelean și Adana Cristiana Ciută.

Printre acționarii minoritari de la Alset Energy Management este și firma STE.RO.VEST din Timișoara, cu  17,72% din acțiuni. Fostă Energyste, firma STE.RO.VEST este deținută de o companie italiană din Moena, Italia, reprezentată de Michele Defrancesco.

Potrivit recorder.ro, în mai 2009, Vela a înfiinţat, alături de italianul Michele Defrancesco, firma Energyweland.

Potrivit Registrului Comerțului, în noiembrie 2009, firma Energyste a italianului s-a retras și în compania Energyweland-STE au intrat Paul Albert Tayti și Francisc Kelemen.

Au vrut să construiască o microhidrocentrală pe râul Feneş, în Armeniș, satul natal al lui Marcel Vela. Acolo viceprimar era chiar ginerele lui Vela, viceprimarul Ioan Cristian Vela.

De altfel, Marcel Vela, personal, a mers în şedinţa Consiliului local din Armeniș ca să-i convingă pe consilieri să aprobe proiectul microhidrocentralei. „Din partea Energyweland, participă acţionarul Ioan Marcel Vela“, arată procesul verbal al şedinţei din 24 aprilie 2013, citat de recorder.ro.

În august 2015, Marcel Vela a cesionat însă 62,21% din acțiunile de la firma Energyweland-STE către Cristiana Kelemen și alt pachet de 37,07% din acțiuni către Paul-Albert Tayti.


Foto 4: Marcel Vela în celebra geacă de piele, pe vremea când era ministru de Interne; Sursa: recorder.ro

Potrivit recorder.ro, Paul Tayti e un personaj cunoscut în zona afacerilor cu energie. El a participat și la alte proiecte de microhidrocentrale din România cu italianul Defrancesco şi cu fosta deputată PNL Valeria Schelean sau cu părinţii acesteia, Nicuşor şi Dorina Schelean.

Al doilea partener al lui Vela, Francisc Kelemen, a fost arestat în 2010 în dosarul bulibașei Ionelaș Cârpaci din Timișoara, iar în iunie 2016 a fost condamnat definitiv la 4 ani și 10 luni de detenție.

Faptul că lui Marcel Vela i-au plăcut afacerile cu microhidrocentrale o arată și faptul că, pe când era primar în Caransebeș, în 2009, Consiliul local Caransebeș s-a asociat în firma de energie, Gugulania Energy, cu firma Boris 4 SRL. CL Caransebeș deținea 15 %, iar Boris 4, 85 %.

Boris 4 SRL a fost fondată în 2009 de Paul Tayti (30%) și italienii Claudio Pedron (60%) și Sabine Kroke (30%). În 2017, firma Boris 4 a fost dizolvată. Ieșise oricum din asocierea cu CL Caransebeș, adică din firma Gugulania Energy, în 2015. Acum, acționari la Gugulania sunt firma Heron GP – SRL a unui alt italian, Andreaus Paolo, cu 85 %, și CL Caransebeș cu 15 %.

Ce microhidrocentrale vrea să construiască Alset Energy.

Revenind de unde am plecat, la firma Alset Energy. Aceasta vrea să facă 4 microhidrocentrale pe râurile Bistra Mărului, Șucu și Olteana, în situl Natura 2000 Munții Țarcu, administrat de ANANP.

Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin a emis două acorduri de mediu, unul pentru doua microhidrocentrale pe Bistra Mărului și unul pentru două microhidrocentrale pe Șucu (afluent al Bistrei Mărului) și pe Olteana (afluent al râului Șucu).

Potrivit ecologiștilor, sunt râuri încă superbe. Vezi aici o emisiune a jurnalistului Dan Păvaloiu.

Federația de ONG-uri de mediu Coaliția Natura 2000 a reușit, în 2015, să anuleze acordurile de mediu pentru Alset Energy, la Tribunalul Caraș-Severin.

Alset Energy a depus recurs, însă magistrații l-au respins. Nu s-a lăsat și a deschis un nou proces, de această dată, la București.

Tribunalul București a dat câștig de cauză parțial firmei Alset Energy și a obligat APM Caraș-Severin să demareze o nouă procedură pentru emiterea unor noi acorduri de mediu. Acum, recursul e pe rol la Curtea de Apel București.

De ce vrea Marcel Vela să își impuna fata vitregă la ANANP.

”Andra Plesa are interese clare să vină vicepreședinte la ANANP (instituția care administrează situl Natura 2000 Munții Țarcu). Mama ei deține o parte din Alset Energy, firma care are nevoie de avizul ANANP ca să costruiască cele 4 microhidrocentrale în aria naturală protejată”, a declarat pentru Newsmaker.ro biologul și activistul de mediu, Călin Dejeu.

”Nu mai este niciun secret că microhidrocentralele distrug râurile, chiar văile, iar aportul lor de energie este insignifiant. Nici nu se pune problema să justifice distrugerile pe care le produc.

De aceea, Grupului de Experți Tehnici ai UE a propus eliminarea lor din taxonomia investițiilor sustenabile. Vezi aici raportul la pagina 226.

Impactul lor este perfect ilustrat de Catalogul Negru al Microhidrocentralelor, recent publicat de Riverwatch și EuroNatur. Raportul conține la pagina 17 și un exemplu din România, distrugerea râului Drăgan.

Cele 4 microhidrocentrale pe care care firma Alset Energy insistă să le construiasă în situl Natura 2000 Munții Țarcu este evident din start că sunt ilegale și datorită impactului lor cumulat. Ele au impact cumulat cu ”Amenajarea Hidroenergetică Bistra, Poiana Mărului, Ruieni, Poiana Ruscă”, proiect ceaușist care a distrus sectorul din aval al râului Bistra Mărului.

Și mai grav este că au impact cumulat cu cele 5 microhidrocentrale construite în același sit Natura 2000, pentru care a fost declanșată procedura de infringement care este încă deschisă (încălcarea nr. 2015/4036): microhidrocentrala (MHC) Cuntu, MHC Craiu 1 și 2, MHC Sebeșel 1 și 2.

Râurile Cuntu, Craiu și Sebeșel au fost complet secate, Comisia Europeană scria, într-un limbaj diplomatic:

„Fotografiile transmise de reclamant indică, în mod clar, că debitul este obstrucționat. De asemenea, reiese faptul că apa (debitul) pentru scările de pești este constant barată de diguri/baraje improvizate și că nu se monitorizează debitul de servitute”, a explicat pentru Newsmaker.ro ecologistul Călin Dejeu.

Vezi scrisoarea CE în întregime Scrisoare Comisie Europeana catre Guvernul RoMANIEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.