De la Dragnea pentru UDMR: Limba maghiară va putea fi folosită în administrația locală indiferent de procentul din populație

Nou Cod Administrativ elaborat de PSD și ALDE va intra luni pe ordinea de zi a Camerei Deputaților pentru vot final, Camera fiind for decizional, transmite Mediafax.
Ședința de plen a Camerei Deputaților va începe luni, la ora 16.00, urmând ca votul final să fie dat de la ora 18.00. Senatul a adoptat proiectul de lege în plenul din 11 iunie.
Una dintre modificările operate se referă la eliminarea, de facto, a pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în administrația locală. În plus, limba minorităților va putea fi folosită și în alte instituții: prefecturi, justiție, societăți de servicii utilitare, dar și locuri de agrement, iar pe sediul Prefecturilor se vor afișa plăcuțe bilingve. În schimbul acestor concesii, UDMR nu a votat moțiunea de cenzură inițiată de PNL împotriva Guvernului Dăncilă.
 
„Art.94.- Folosirea limbii minorităţilor naţionale (1) În unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate, au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii minorităţii naţionale respective, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentului Cod şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte. (2) Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi celelalte entităţi juridice prevăzute la alin.(1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale nu ating ponderea prevăzută la alin (1)”, prevede proiectul adoptat de Senat.
O altă prevedere adoptată de Senat este cea referitoare la pensiile speciale ale aleşilor locali care, la încetarea mandatului acestora, vor fi suportate din bugetul de stat.
„Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, se arată în articolul 248 din proiectul Codului administrativ.
Nu în ultimul rând, prin modificările operate, primarii nu vor mai răspunde pentru legalitatea actelor administrative emise, răspunderea urmând a fi doar în sarcina funcționarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *