De Ziua mondială de luptă împotriva astmului, spirometrii gratuite în curtea Spitalului Colțea

 

În weekend, pe 11 și 12 mai, oricine își va putea testa, capacitatea pulmonară, cu prilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva Astmului. Testările vor ave loc în curtea Spitalului Colțea din Capitală.

De 11 ani, campania de testare a capacității pulmonare este o tradiție, mai ales că, în România,   se estimează că numărul cazurilor de bolnavi de astm este de aproximativ un milion, însă autoritățile nu au o statistică exactă.

Spirometriile sunt testările cele mai simple, neinvazive, nedureroase și deloc consumatoare de timp pe care le poate face cineva cu probleme respiratorii: „Spirometriile sunt testările cele mai simple, neinvazive, nedureroase și deloc consumatoare de timp pe care le poate face cineva cu probleme respiratorii”, spune prof. Dr.  Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.
Astmul este o boală cronică ce afectează căile respiratorii. Nu poate fi vindecată, dar poate fi ținută sub control. Scopul tratamentului este reducerea și prevenirea atacurilor de astm, denumite și episode sau crize și care se manifestă prin tuse, dispnee, respirație șuierătoare, senzație de sufocare, anxietate.

Medicația pentru astm este modernă, se găsește în România și este compensată de stat în proporție de 70-100%, afirmă prof. dr.  Florin Mihălțan, președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie.

Singura problemă este în legătură cu medicamentele biologice, de care au nevoie pacienții cu astm sever – un procent mic din totalul bolnavilor. Aceste medicamente există pe piața din România, dar nu sunt deocamdată decontate, iar prețul lor este foarte mare – costul tratamentului merge până la 2.000 – 3.000 de euro pe lună.

Medicii speră ca Ministerul Sănătății și Casa de Asigurări de Sănătate să ia în calcul cât mai curând și decontarea acestor medicamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *