DEBKA: Rusia a închis brusc traficul aerian și maritim în estul Mediteranei

Ministerul rus al Apărării a anunțat brusc, joi dimineață, închiderea traficului aerian și maritim în estul Mediteranei,pornind de pe coastele siriene și libaneze până la Cipru și retur – pentru un „exercițiu militar“, informează agenția israeliană DEBKAfile.

În acest fel, Rusia a închis capacitatea Israelului de a lovi țintele din Siria de pe mare sau din Liban. În prezent, raidurile aeriene pot fi lansate direct din Israel sau din spațiul aerian iordanian. Navele militare israeliene, înarmate cu rachete, sunt, de asemenea, împiedicate să atingă coasta Siriei.

Acest demers nu este îndreptat numai împotriva Israelului, în urma incidentului în care a un avion de recunoaștere rusesc, cu 15 oameni la bord, a fost doborât de antiaeriana siriană, dar și împotriva Statele Unite. Practic, prin acest „exercițiu militar“, Putin testează posibilitatea de blocare totală a posibilităţilor de manevră ale forţelor NATO folosind bazele aeriene din Cipru şi închiderea culoarelor maritime folosite de navele militare şi, în acest caz, cu un semnal direct pentru cele aprţinând Flotei a VI-a americane. Dar şi anihilează eventuale acţiuni israeliene, atacuri cu rachete sol-sol sau mare-sol precum şi zborurile aviaţiei militare.

Acum în Mediterana se află o armada rusească de 25 de nave de luptă sosite în zonă la finele lunii august, unde au desășurat un amplu exercițiu military, și Flota a VI-a americană, întărită, ieri, prin sosirea grupului de luptă format în jurul port-avionului USS Harry S. Truman care este acum în marş spre estul Mediteranei, trimis tot pentru exerciţii complexe, acţionând alături de navele din grupul de luptă Lincoln şi avioane ale forţelor canadiene.

Grupul de luptă trimis acum pentru suplimentarea Flotei a VI include, pe lângă port-avionul Truman (clasa Nimitz), nouă escadroane de avioane de luptă, crucişătorul Normandy cu rachete ghidate precum şi distrugătoare dotate cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke printre care USS Bulkley şi Farragaut care sunt dotate cu rachete de croazieră. Armata americană mai are în această zonă trei submarine şi trei distrugătoare – USS Carney, USS Ross şi USS Winston S. Churchill -, toate dotate cu rachete Tomahwak, cu un total de 6000 de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *