Decizia Ministrului Justiției Pentru Șefia DNA

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a venit la prima oră la Ministerul Justiției în ziua în care se așteaptă nominalizarea unui nou șef la DNA după revocarea Laurei Codruța Kovesi. Toader a admis că este posibil ca procedura să se reia dacă nu ajunge la o concluzie clară în privința unui candidat din cei patru.

„În mod evident, nu aveam cum să iau decizia înaintea deliberărilor. La orele 10.00, mă întâlnesc cu secretarii de stat, la orele 12.00, sper că finalizăm și vă putem anunța rezultatele. Interviurile s-au desfășurat potrivit procedurii, iar despre rezultate, despre impresii putem vorbi numai după ce finalizăm procedura. În mod firesc, regulamentar, există această posibilitate pe care eu am anunțat-o și dacă vreți, o repet. Este posibil să desemnăm un candidat, după cum , da, este posibil să nu desemnăm niciun candidat. Asta nu înseamnă o opțiune a mea, asta înseamnă cele două posibilități legale până la urmă”, a declarat Tudorel Toader.

Prima candidatură oficială pentru șefia DNA a fost depusă luni de către procurorul Florentina Mirică.De altfel, aceasta a făcut obiectul unei anchete disciplinare, ceea ce i-ar îngreuna drumul către șefia DNA.
Secția pentru Procurori în materie disciplinară a CSM a respins însă, la finalul lunii trecute, acțiunea disciplinară în cazul Florentinei Mirică, procurorul care îl anchetează pe Petre Tobă, fost șef al Poliției Române.

Florentina Mirică a fost judecată pentru abateri disciplinare, după ce Inspecţia Judiciară a declanșat verificări la plângerile făcute de fostul ministru de interne, chestorul Petre Tobă, şi de fostul șef DIPI, Rareş Văduva, pentru diseminarea fără drept de informaţii clasificate secret de stat. Procedura de judecată disciplinară a început în septembrie 2016 și a fost amânată termen după termen, timp de aproape doi ani, din cauză că avocatul nu avea certificat ORNISS.

Un alt procuror care și-a depus candidatura pentru şefia DNA este Elena Grecu. Aceasta lucrează din 2015 ca şefă a Biroului Juridic al DNA, structura centrală. Anterior, a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Procurorul Cristian Lazăr, de la Parchetul General, este și el candidat pentru conducerea DNA. Ceilalți doi candidați sunt procurorii Florentina Mirică și Marius Iacob, ambii de la DNA. Marius Iacob s-a făcut cunoscut în spațiul public în urmă cu 10 ani când ancheta dispariția avocatei Elodia Ghinescu.

Conform unor surse judiciare, favorit la această funcție ar fi Cristian Lazăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *