Declarația preşedintelui brazilian, „Holocaustul poate fi iertat, însă nu poate fi uitat”, nu a căzut bine în Israel

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat că Holocaustul poate fi iertat, scrie The Guardian. Vorbind în faţa unor evanghelişti brazilieni joi, Bolsonaro a afirmat: „Putem ierta, dar nu putem uita. Aceasta este fraza mea. Cei care îşi uită trecutul sunt condamnaţi să nu aibă un viitor”.

Nu a existat o reacţie imediată a premierului israelian Benjamin Netanyahu, cel care s-a apropiat în ultimul timp de Bolsonaro. Preşedintele brazilian a efectuat recent o vizită în Israel şi a afirmat, stârnind reacţii de uimire, după un tur al memorialului Holocaustului Yad Vadshem, că naziştii erau „de stânga”.

Însă preşedintele Israelului, un rol fără puteri concrete, a scris pe Twitter: „Fie că sunt persoane sau organizaţii, şefi de partide sau şefi de stat, nimeni nu poate porunci evreilor să ierte şi acest lucru nu poate fi obţinut prin niciun interes”.

Într-un comunicat separat, memorialul Yad Vashem, a precizat: „Nu este rolul nimănui să decidă cine poate fi iertat sau dacă poate exista iertare pentru crimele Holocaustului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *