Declarație de presă a ministrului educației după întâlnirea cu studenții din structurile de conducere ale marilor universități din România

Azi, 23.04.2018, la sediul Ministerului Educației Naționale, urmează a fi tranșată problema repartizării locurilor bugetate la universitățile din țară, care a creat în ultima vreme numeroase tensiuni între reprezentanții marilor universități și ministrul educației.

 Valentin Popa, ministrul educației, va susține o declarație de presă după întâlnirea pe care o va avea azi, la ora 15:00, cu reprezentanții studenților în structurile de conducere din cadrul Universității din București, Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universității de Vest din Timișoara și Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

La întâlnire au fost invitați și reprezentanții conducerilor federațiilor studențești din România: Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Uniunea Studenților din România (USR).

Discuţiile se vor concentra pe subiectul reducerii numărului de locuri bugetate la aceste universități, ân condițiile în care decizia ministrului, de scădere a numărului de locuri bugetate, a declanşat proteste la nivelul studenţilor şi al cadrelor didactice

Studenții solicită, în principal, revenirea la cifra de școlarizare a anului universitar anterior.

Urmare a deciziei de împărțire inechitabilă a locurilor bugetate, studenții din cadrul instituțiilor menționate au protestat prin grevă japoneză, purtând pe brațe banderole albe, dar fără ca protestul să afecteze desfășurarea cursurilor.

Senatul Universității din București și studenții vor să fie stabilite criterii corecte și transparente de repartizare a locurilor fără taxă în universitățile din țară.

Acuzații dure au fost lansate și de rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, care a afirmat că ministrul educației a politizat procesul de repartizare a locurilor și a dezavantajat cele mai vechi şi mai prestigioase universităţi românesti, universităţile din Consorţiul Universitaria, răsplătind cu generozitate boierii medievali ai noilor cetăţi de scaun ale învăţământului universitar românesc.

Potrivit afirmațiilor lui Mircea Dumitru, la studiile de licenţă, Universitatea București pierde 60 de locuri faţă de anul precedent, la master sunt alocate cu 334 de locuri mai puţin, iar l-a doctorat, au fost „tăiate” 59 de locuri, cu 17% mai puţin decât în anul universitar 2017-2018.

În ansamblu,  pierderea acestor locuri însemană bani mai puţini la bugetul Universităţii, respectiv la doctorat, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master şi la licenţă, universitatea va pierde 5,4 milioane de lei.

Sursa foto: Mediafax