Deficitul bugetar, un nou nivel record!

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns, la şase luni din 2018, la 15 miliarde de lei, fiind mai mare cu 138% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În bilanțul triumfalist prezentat, Viorica Dăncilă a susținut că veniturile consolidate ale statului au crescut, la șase luni, an/an, cu peste 12%, lucru adevărat. Dar a trecut sub tăcere că aceste venituri sunt „venituri extraordonare” (în primul rând pentru că subvenţiile agricole de peste 7 miliarde de lei sunt trecute la venituri, dar ei nu sunt banii bugetului), în vreme ce veniturile fiscale sunt în scădere, minus 0,1% la şase luni.

De asemenea, premierul a trecut sub tăcere că deficitul bugetar a ajuns la 1,6% din PIB – 15 miliarde de lei. De obicei, statul face deficit în a doua parte a anului, pentru a se încadra în ţinta de deficit convenită cu UE, de 3% din PIB. În primele şase luni din 2017, deficitul bugetar a fost de 6,3 mld. lei (0,77% din PIB).

Cheltuielile, în schimb, au crescut la cote ameţitoare. Cheltuielile cu salariile au crescut în iunie faţă de iunie trecut cu 34%, iar cele cu asistenţa socială cu 30,7%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *