Deficitul comercial al SUA a ajuns la un nivel record în februarie. Ce spune Președintele Joe Biden

Deficitul comercial al SUA a ajuns la un nivel record în februarie, activitatea economică s-a redresat mai rapid decât în alte ţări şi creşterea ar putea rămâne ridicată anul acesta, datorită măsurilor masive de sprijin, transmite Reuters.

Departamentul american al Comerţului a anunţat miercuri că deficitul comercial a urcat cu 4,8% în februarie, până la nivelul record de 71,10 miliarde de dolari, în timp ce analiştii se aşteptau la 70,5 miliarde de dolari.

Importurile au scăzut cu 0,7%, la 258,30 miliarde de dolari, în timp ce importurile de bunuri au înregistrat un declin de 0,9%, la 219,10 miliarde de dolari. Scăderea reflectă mai degrabă presiunile cu care se confruntă lanţul de aprovizionare decât cererea internă redusă. Importurile de bunuri de capital au atins un nivel record, iar importurile de materiale şi produse industriale sunt la cel mai ridicat nivel din octombrie 2018.

„Cargourile au fost forţate să ancoreze în afara porturilor Los Angeles şi Long Beach ports, unde vin aproximativ o treime din importurile de bunuri, deoarece porturile reuşeau cu greu să descarce mărfurile”, a afirmat Jay Bryson, economist şef la Wells Fargo Securities în Charlotte, Carolina de Nord.

În februarie, Statele Unite au înregistrat primul deficit de petrol din decembrie 2019, probabil din cauza preţului mai ridicat al ţiţeiului.

Exporturile au scăzut cu 2,6%, la 187,30 miliarde de dolari, iar exporturile de bunuri au înregistrat un declin de 3,5%, la 131,10 miliarde de dolari, pe fondul vremii nefavorabile din februarie.

Economia SUA ar urma să înregistreze anul acesta un avans de peste 7%, cel mai rapid din 1984, după un declin de 3,5% în 2020, cea mai slabă performanţă din ultimii 74 de ani. FMI previzionează o expansiune a PIB-ului SUA de 6,4% anul acesta.

Biden consideră planul său de investiţii absolut necesar pentru ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

Preşedintele american, Joe Biden, a lansat miercuri o vibrantă pledoarie pentru a convinge Congresul să adopte planul său de investiţii de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari, indispensabil în opinia sa pentru ca Statele Unite să reziste în faţa concurenţei Chinei, notează AFP.

Acest plan, care vizează în special modernizarea infrastructurilor şi investiţiile în noile tehnologii, este necesar „pentru ca America să rămână prima putere mondială”, a declarat preşedintele democrat într-un discurs la Casa Albă.

„Credeţi că China aşteaptă înainte de a investi în infrastructura sa digitală, în cercetare şi dezvoltare?”, a întrebat el. „Nu aşteaptă şi se bazează pe faptul că democraţia americană va fi lentă şi prea divizată pentru a ţine pasul”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

„Atât de multe lucruri se schimbă, trebuie să fim în fruntea” acestor evoluţii, a continuat Joe Biden. „Democraţia trebuie să arate că poate răspunde” acestor provocări, a insistat preşedintele american.

Subliniind că nu există „poduri republicane sau aeroporturi democrate”, el i-a îndemnat pe congresmenii republicani „să facă ceea ce este bine pentru viitor”.

Joe Biden şi-a reiterat deschiderea către „negocieri de bună-credinţă” cu o singură linie roşie: să nu mărească impozitele pentru persoanele care câştigă mai puţin de 400.000 de dolari pe an.

Programul său ‘Build Back Better’, dezvăluit în urmă cu o săptămână, implică investiţii în transporturi, energie verde sau digitală, care ar fi repartizate pe opt ani şi finanţate printr-o creştere de la 21% la 28% a impozitului pe profit al companiilor.

Adoptarea sa în Congres, unde democraţii dispun de majorităţi reduse, se anunţă însă delicată. Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a promis că „va lupta împotriva lui la fiecare pas”.

Cu toate acestea, unii parlamentari republicani au declarat că sunt gata să susţină o versiune revizuită a planului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *