Denunț bombă despre spăgile din Portul Constanța! ANAF și DNA se fac că nu văd!

Sistemul prin care taxele vamale sunt eludate și mărfurile de contrabandă intră în România prin portul Constanța a fost descris cu lux de amănunte într-un autodenunț depus la ANAF și DNA. Mai mult, în același document este prezentat și sistemul piramidal de împărțire a șpăgilor primite și modul în care se dau bani pentru numirea sau menţinerea unor persoane pe posturi de conducere. Cu toate acestea, nici ANAF, nici DNA, nu au luat nicio măsură și se fac că nu văd ce se întâmplă în cel mai mare port maritim din România.

Potrivit mainnews.ro, denunțul conține date concrete referitoare la modalitatea de eludare a legii, fiind furnizate inclusiv numele comisionarilor vamali și ale lucrătorilor vămii implicați, precum și ale unor șefi din cadrul ANAF care ar acoperi faptele şi chiar ar percepe taxe de protecţie.

Comisionarii vamali pun șefii din vămi

Conform denunțului citat, cel mai important rol în sistemul infracțional pus la punct în Vama Constanța îl au comisionarii vamali, aceștia având conexiuni puternice la nivel politic astfel încât reușesc să schimbe chiar și șefi de vămi.

Schema este cât se poate de simplă: firmele care exportă diverse bunuri în România au tot interesul să plătească taxe vamale cât mai mici, iar în această situație dau mită și comisionarii vamali completează declarații vamale false pentru a plăti statului taxe mai mici. În principal, mita ar proveni de la români, chinezi si arabi, scopul fiind diminuarea taxelor vamale și a TVA-ului la import.

Legislația nu obligă agentul economic să își divulge identitatea, astfel că marfa este trimisă în România fără ca acesta să își dea numele. Aici este preluată de un agent vamal, angajat al unei firme de comisionări vamale, care prezintă toate avizele, comisionarul vamal fiind practic un independent care se ocupă de preluarea mărfurilor. Cercul este însă unul restrâns, la nivelul portului Constanța fiind câțiva comisionari care gestioneză importurile, aceștia fiind în strânsă legătură cu persoanele cu funcții de conducere din sistemul Vamal.

Piramida spăgilor

Potrivit denunțului, banii ar ajunge la anumiți șefi din Finanțe, uneori chiar și la nivel de partid. Șefii de structuri ar plăti pentru a fi menținuți în funcții, însă totul s-ar face cu complicitatea altor angajați ai statului, nefiind exclusă complicitatea unor reprezentanți ai Poliției Transporturi, BCCO sau ANAF.

„Anumiți comisionari vamali desemnați de subsemnatul pentru care eu personal le asigur liniștea desfășurării activității pe lângă Biroul Vamal Constanța Sud, pretind în numele meu și al autorității vamale anumite bunuri sau foloase necuvenite, constând în bunuri de orice natură ori sume în lei sau valută, pe motivul real că se efectuează o anumită „protecție” din partea vămii în cadrul operațiunilor de vămuire în fața și la autoritatea vamală, ori pentru ca aceste operațiuni vamale să nu fie supuse unui control riguros de genul excesului de zel din partea autorității privind acceptarea valorii în vamă, a controlului documentar sau fizic, cazuri în care trebuie să se remită către mine aceste bunuri sau foloase necuvenite, inclusiv sume în bani ori valută pentru care eu personal am cunoștință despre aceste lucruri astfel încat ele să funcționeze cu o anumită discreție în cadrul biroului vamal”, se menţionează în denunț.

Sumele percepute drept mită, conform autodenunţului, sunt cuprinse între 100-700 dolari /container pentru mărfurile provenite din China, constând în haine, obiecte de uz casnic, electrocasnice, legume sau fructe şi între 1000 si 10.000 dolari „pentru acele operațiuni cu mărfuri subevaluate la valoarea în vamă prin schimbarea pozițiilor tarifare față de cele în care sistemul informatic agață pe culoarul roșu de vămuire potrivit HG 973/2006, pentru mărfurile neconforme si mărfuri contrafăcute, pentru care încasez 50 USD pe fiecare colet din container”.

Întreaga schemă de fraudare a taxelor este posibilă pentru că în legislație au fost introduse anumite portițe care sunt speculate, în special lipsa unei politici coerente în stabilirea uniformă a unor standarde de control a valorii în vamă.

Astfel, potrivit denunțătorului, există o Hotărâre de Guvern care conține o bază de date a valorilor pentru câteva categorii de mărfuri și poziții tarifare, însă „comisionarii vamali jonglează pe poziții tarifare diferite, altele decât cele reale la care se refera mărfurile prezentate în vamă, chiar dacă sunt la același capitol din TARICC și au caracteristici identice sau similare, în scopul eludării taxelor vamale/antidumping și TVA, creând astfel un avantaj patrimonial evazionist favorabil titularilor de operațiuni vamale care accepta și sunt de acord cu aceste lucruri, existând disponibilitatea din partea acestora să-mi remită sume de bani nefiscalizate rezultate din economia „neagră/subterană” cu scopul de a nu declara valorile reale în vamă și a plăti taxele vamale corespunzătoare valorilor reale conform procedurilor din Hotărârea Guvernului mai sus amintită”.

Ziariștii de la mainnews.ro au solicitat puncte de vedere de la ANF și DNA, dar ambele instituții au refuzat să comenteze cazul susținând că datele nu sunt de interes public.

Șef de Vamă cu mercurialul mitei publicat în presă

La sfârșitul lunii iulie, după îndepărtarea de la conducerea ANAF a omului numit de Darius Vâlcov, Mihaela Triculescu, Teodorovici a numit șef la vama Agigea un personaj cercetat de DNA pentru nereguli și un adjunct despre care presa locală a relatat că ar avea un adevărat mercurial al șpăgilor!

Cristian Gudu, noul șef de la vama Agigea, a fost adus de la vama Slobozia unde DNA a deschis o anchetă, iar presa locală relata că vizat este și Gudu. Normal, vama Slobozia este un loc numai bun de unde să racolezi șefi pentru alte puncte de frontieră în condițiile în care același punct vamal a mai fost implicat în scandaluri de corupție.

Adjunct al șefului vămii Agigea este Octavian Parfenie, fost șef al acestui punct vamal în 2011-2012 și apoi de la jumătatea anului 2018 până în martie anul acesta, fost adjunct al șefului punctului vamal, un personaj despre care presa locală a scris în repetate rânduri, publicând inclusiv relațiile speciale de afaceri cu firma “Predilect Logistic SRL”
și tarifele spăgilor pe care le încasa.

„Ajuns șef, Parfenie s–a pus gospodărește pe făcut bani. Cât mai repede. Chiar a doua zi după ce a fost numit a chemat clienții, cu predilecție chinezii și arabii, și i-a „îndrumat“ să-și efectueze toate formalitățile vamale prin firma lui Tiberiu Roșu. Argumentul lui Parfenie a fost decisiv: la Predilect Logistic vor fi „ajutați“ să-și vămuiască containerele la valori mult mai mici decât cele de achiziție. Și uite așa cei doi au pus la cale un mecanism care, uns bine la toate nivelurile, a adus mii și mii de dolari sub formă de șpagă. Șpagă care, așa după cum chiar Lică se lăuda, ajungea la nivelurile cele mai înalte. Adică la Florin Ursu, șeful Direcției Antifraudă din cadrul ANAF, și chiar la Ionuț Mișa. (…) Simpla aritmetică este mai mult decât elocventă în acest sens: 1.000 dolari șpaga/container înmulțit cu între 300 și 500 containere pe lună la rampa Predilect! Acolo unde nici măcar nu se deranja cineva să facă, regulamentar de altfel, controlul fizic. Șirul neregulilor păstorite de Parfenie este lung, schimbarea a 50% dintre actele normative interne care reglementează securitatea mărfurilor în perimetrul Portului Constanța Sud Agigea, fiind una dintre ele. (…) În ultima lună, perioadă în care a început să realizeze că i se apropie funia de parul șefiei, nea Lică a depășit toate “așteptările”: a perceput o șpagă de 3000 de dolari pentru un container cu …becuri și 10.000 de dolari pentru unul cu cauciucuri din China. “, se arată într-un material publicat de proconstanta.ro în martie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *