Departamentul de Stat al SUA critică măsurile guvernanților de la București care au încetinit lupta anticorupție

În raportul despre climatul de business din România publicat de Departamentul de Stat al SUA se arată că Chiar dacă ritmul reformelor economice a încetinit, România rămâne un lider regional în ceea ce priveşte lupta anticorupţie la nivel înalt şi mediu. Cu toate acestea, eforturile din ianuarie 2017 de a submina procurorii anticorupție ai României și de a slăbi independența justiţiei au zdruncinat încrederea investitorilor în angajamentul luat de Guvern de a combate corupția.

Iar câţiva dintre liderii politici au acuzat multinaţionalele de susţinerea unor mişcări de stradă împotriva acestor măsuri. Iar acestea se adaugă retoricii politice ocazionale ce acuză companiile străine că ar fi de vină pentru presupusele condiţii vitrege în care funcţionează companiile locale.

Începând din 2017, schimbările frecvente de guvern din România au dus la modificarea rapidă a politicilor ceea ce a determinat complicarea mediului de afaceri, se arată într-un raport despre climatul de business din România publicat de Departamentul de Stat al SUA.

Potrivit acestui document, deşi înainte de adoptarea unui act legislativ sunt necesare consultări cu părţile implicate şi studii de impact, această cerinţă a fost urmărită în mod inegal şi entităţile publice, în general, nu efectuează studii de impact amănunţite.

România a făcut eforturi semnificative pentru a combate corupţia, dar această rămâne o provocare în continuare. În plus, punerea în aplicare inconsistentă a legislaţiei actuale inclusiv a prevederilor referitoare la protejarea drepturilor de proprietate intelectuală constituie un alt factor care descurajează investiţiile se mai arată în raport.

„Atragerea şi păstrarea unor investiţii suplimentare va necesita noi progrese în domeniul transparenţei, stabilităţii şi predictibilităţii procesului de elaborare a deciziilor economice precum şi reducerea procedurilor birocratice netransparente”, spune Departamentul de Stat.

Potrivit raportului citat, mediul de investiţii din România oferă o imagine amestecată iar potenţialii investitori ar trebui să efectueze procedurile de due diligence înainte de a lua în considerare o eventuală investiţie.

Decizia Guvernului de la începutul acestui an, de a trece contribuţiile de la angajator la angajat, a avut un impact negativ asupra tuturor firmelor, se arată în raportul Departamentulului de stat al SUA. Documentul critică măsurile ce au încetinit lupta anticorupţie, care au afectat încrederea investitorilor.

Raportul de țară pentru România a constatat că procedurile administrative greoaie, progresele prea lente în a oferi soluţii digitale (de e-government), complexitatea procedurilor de insolvenţă şi prea desele schimbări de legislaţie, cu puţine studii de impact şi consultări, afectează climatul de business.

„În unele cazuri, solicitări de a primi mită din partea unor oficiali de rang inferior sau mediu ajung la nivelul de hărțuire. Spre exemplu, companiile au raportat cereri de mită când au fost necesare îmbunătățiri ale infrastructurii locale pentru a facilita operațiunile de afaceri, în special pentru drumuri care sunt finanțate de la bugetul locale”, se arată în documentul citat.

În plus, vânzarea pachetelor minoritare de acţiuni deţinute de guvern la mai multe companii de stat din sectoare cheie, precum producţia şi exploatarea energiei, a stagnat după 2014. Guvernul României a slăbit punerea în aplicare a codului de guvernanţă corporatistă în companiile de stat după ce în luna decembrie 2017 a scutit mai multe companii de stat de la respectarea acestui cod.

La nivel general, locaţia strategică a României, calitatea de ţară membră a UE, forţa de muncă educată, salariile competitive şi resursele naturale abundente fac din România o destinaţie dezirabilă pentru companiile care vor să dobândească acces pe pieţele din Europa, Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. Investitorii americani au descoperit oportunităţi în industria IE, automobile, telecomunicaţii, energie, servicii, sectorul manufacturier, cel al produselor destinate consumatorilor şi sectorul bancar.

Raportul mai notează că ponderea forței de muncă s-a restrâns în profesiile cu un nivel de calificare ridicat, în special în IT și sănătate, ca urmare a emigrării. Sistemul universitar este considerat a fi bun, în special în ariile tehnice, totuși, liderii de business români și străini au cerut o reformă a învățământuui pentru a răspunde mai bine nevoilor unei piețe moderne bazată pe inovare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *