Departamentul de Stat al SUA le-a ordonat unor funcţionari guvernamentali americani să părăsească Irakul

Departamentul de Stat al SUA a ordonat miercuri părăsirea Irakului de către ”angajaţii guvernamentali din personalul non-esenţial”, a anunţat ambasada SUA la Bagdad, citată de Reuters.

Făcând referire la ambasadă şi la consulatul SUA de la Erbil (capitala Kurdistanului irakian), circulara menţionează că ”serviciile consulare ordinare vor fi suspendate temporar”. ”Guvernul Statelor Unite dispune de capacitate limitată de a furniza servicii de urgenţă cetăţenilor americani în Irak”, mai arată documentul citat.

În declaraţie se recomandă celor vizaţi ”plecarea cu transportul comercial cât mai rapidă posibil”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a explicat că decizia de retragere a personalului non-esenţial de la cele două reprezentanţe diplomatice se bazează pe o evaluare a situaţiei securităţii, dar a precizat că nu va oferi detalii despre numărul funcţionarilor vizaţi de această măsură.

”Asigurarea securităţii personalului guvernamental şi a celorlalţi cetăţeni ai SUA este prioritatea noastră majoră şi avem încredere în serviciile de securitate irakiene pentru protecţia noastră. Însă această ameninţare este gravă şi dorim să reducem riscul de vătămare”, a menţionat reprezentantul diplomaţiei americane.

Decizia survine la o zi după ce Comandamentul central al SUA a anunţat că forţele SUA din Irak şi Siria au fost plasate în stare de alertă ridicată ca urmare a unor ”ameninţări credibile” din partea Iranului în regiune.

Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a declarat marţi că a primit asigurări atât de la Washington, cât şi de la Teheran că ”lucrurile se vor încheia cu bine”, în pofida retoricii belicoase a SUA şi Iranului din ultimele săptămâni.

Armata americană a reafirmat marţi preocupările în legătură cu posibile ameninţări iminente din partea unor forţe susţinute de Iran la adresa trupelor sale din Irak, transmite Reuters.

Anterior, în cursul zilei de marţi, general-maiorul britanic Chris Ghika, comandantul adjunct al coaliţiei internaţionale în Irak pentru strategie şi informare, declarase că nu există o agravare a ameninţării din partea forţelor proiraniene în Irak şi în Siria. Evaluarea sa a părut să contrazică avertismentele în creştere din partea Washingtonului, care susţine că există o ameninţare din ce în ce mai mare din partea Iranului.

Comandamentul central al armatei americane a oferit o clarificare după comentariile lui Ghika.”Comentariile recente ale comandantului adjunct contravin ameninţărilor credibile, identificate de serviciile de informaţii ale SUA şi ale aliaţilor în ceea ce priveşte forţele din regiune susţinute de Iran”, a declarat un purtător de cuvânt al comandamentului central al armatei americane, căpitanul de marină Bill Urban.

Urban a precizat că această coaliţie, care operează şi în Siria, şi-a ridicat „nivelul posturii de forţă”, terminologie care se poate referi deseori la un nivel de alertă ridicat, menit să protejeze trupele.”(Operaţiunea Inherent Resolve) este acum la un nivel înalt de alertă pe măsură ce continuăm să monitorizăm îndeaproape ameninţările credibile şi posibil iminente la adresa forţele SUA din Irak”, a declarat Urban, referindu-se la misiunea coaliţiei internaţionale de combatere a luptătorilor organizaţiei Stat Islamic.

Iniţial, Ghika a afirmat fără echivoc că nu există nicio nouă ameninţare din partea Iranului.”Nu, nu există nicio ameninţare sporită din partea forţelor sprijinite de Iran în Irak şi Siria. Suntem conştienţi de prezenţa lor în mod clar şi le monitorizăm la fel cum facem şi cu alte (forţe), pentru că acesta este mediul în care ne aflăm”, a spus Ghika.

Ulterior, presat de reporteri, a refuzat să-şi reafirme poziţia.

Un reprezentant al Gărzii Revoluţionare iraniene a afirmat că Teheranul va riposta la orice act de agresivitate din partea SUA.

SUA au anunţat la începutul lunii mai desfăşurarea în Golf a portavionului ”USS Lincoln” şi a unei forţe de bombardiere. De asemenea, Washingtonul a mai anunţat trimiterea unei nave de război transportând vehicule, în special amfibii, şi a unei baterii de rachete Patriot care urmează să se alăture flotei conduse de ”USS Lincoln”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *