Deși a refuzat să atace OUG-urile Guvernului și a susținut politica penalilor, Avocatul Poporului face anchetă în cazul tragediei de la Caracal

Avocatul Poporului anunţă că s-a sesizat din oficiu, a început investigaţiile şi va întocmi un Raport Special referitor la problemele de sistem care au înlesnit uciderea a două adolescente la Caracal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 21, art. 22, art. 47 alin. (1) şi art. 49 din Constituţia României privind accesul liber la justiţie, dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, nivelul de trai şi protecţia copiilor şi a tinerilor.

În cadrul investigaţiilor, Avocatul Poporului va solicita lămuriri de la STS, ANCOM, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Afacerilor Interne în legătură funcţionarea, procedurile şi timpul de reacţie în cadrul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. În acelaşi timp, Ministerul Transporturilor, Consiliile Judeţene, Prefecturile, dar şi Ministerul Educaţiei vor fi solicitate să dea detalii cu privire la modul în care este asigurat transportul public inter şi intrajudeţean (pentru toţi cetăţenii României), dar şi transportul elevilor către şi dinspre şcoli.

Avocatul Poporului se va adresa atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi Ministerului Public în vederea clarificării, între altele, a modului în care a fost gestionat dosarul primei crime comise în Caracal, în luna aprilie 2019. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va fi solicitat să dea detalii referitoare la modul în care este asigurat efectivul de agenţi de ordine publică (din teren) în unităţile administrativ-teritoriale, respectiv judeţe, oraşe şi comune.
În acelaşi timp, Avocatul Poporului va trimite o adresă către Inspectoratul General al Poliţiei Române în care va solicita o evidenţă, precum şi detalii privind gestionarea dosarelor referitoare la dispariţiile de copii. Colaborarea între unităţile şcolare şi organele de poliţie, în vederea asigurării protecţiei elevilor, dar şi a semnalării eventualelor dispariţii, se va afla şi ea în atenţia Avocatului Poporului.
La finalul investigaţiilor, Avocatul Poporului va formula Recomandări şi va elabora un Raport Special care va analiza problemele de sistem, pentru ca, pe viitor, astfel de tragedii să fie evitate. Documentul va fi înaintat Parlamentului, Guvernului României şi va fi prezentat opiniei publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *