Deși de 7 ani banii europeni stau neutilizați, Guvernul vrea să înființeze o nouă instituție ca să construiască spitale noi

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că este obligatoriu ca la nivelul Ministerului Sănătăţii să se înfiinţeze Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitaliceşti, pentru a putea demara construcţia de noi spitale în România.

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, despre faptul că România nu are încă un spital de mari arşi, deşi au trecut 6 ani de la tragedia din clubul Colectiv, relatează Agerpres.

Faptul că astăzi nu avem un spital de mari arşi se înscrie, practic, în lipsa de realizări pe care ţara noastră le are, nu numai în spitalul de mari arşi, ci şi în celelalte proiecte pe care noi am gândit că trebuie înfăptuite în dezvoltarea sistemului medical. Au fost promise la un moment dat şi opt spitale, de la opt am rămas la trei, ele sunt demarate cu mulţi ani în urmă”, a spus Ciucă.

Am discutat şi într-o şedinţă de guvern anterioară, cred că săptămâna trecută, împreună cu domnul ministru Rafila. Este obligatoriu la nivelul Ministerului Sănătăţii să se înfiinţeze acea Agenţie de Dezvoltare a Infrastructurii Spitaliceşti – ANDIS şi consider că, aşa cum ne-am asumat, odată ce realizăm înfiinţarea acestei agenţii, să demareze şi construcţia de spitale. Nu avem un spital de arşi, într-adevăr, în acest moment. Îndeosebi atunci când avem un număr mai mare de persoane care au suferit sau suferă în urma unui astfel de accident, ei sunt trataţi în altă ţară. Nu pot să promit că rezolvăm un spital de arşi într-un an sau doi, a spus Ciucă.

În urmă cu câteva zile, fostul comisar european Corina Creţu, în prezent europarlamentar, afirma, referindu-se la proiectele spitalelor regionale pe care România vrea să le construiască pe bani europeni, că „fiecare ministru al Sănătăţii care a venit a vrut un alt proiect”. Ea spune că nicio altă ţară nu a avut nevoie de şapte ani pentru a ridica un astfel de spital.

„Am avut experienţa spitalelor regionale, pentru Cluj, Iaşi şi Craiova le-am semnat în 2015 cu Guvernul  Ponta, am sperat să le inaugurez până la final, dar fiecare ministru al Sănătăţii care a venit a vrut un alt proiect”, a declarat ea în emisiunea Insider Politic, de la Prima TV.
În acest context, fostul comisar european spune că a avut „un război” cu propria conştiinţă, pentru că, pe de o parte, nu voia să-şi critice ţara, dar pe de altă parte trebuia să atragă atenţia, în perioada în care făcea parte din Comisia Europeană, asupra întârzierilor pe care România le înregistra în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene pentru spitalele regionale.
Ea a dat ca exemplu situaţia proiectului spitalului regional Iaşi care a fost blocat la un moment dat din cauză că două comune au intrat în competiţie, fiecare dorind ca spitalul să fie amplasat pe teritoriul său.
„Nu mi se pare normal ca o regiune întreagă să o ţii în suspans pentru că două comune se bat pentru locul de amplasament. În 2018 s-au realizat studiile de fezabilitate de Banca Europeană de Investiţii, dar iată că suntem în 2022 şi de-abia acum se contractează firmele care vor lucra. Deci după 7 ani. Nicăieri nu durează atât de mult, adică după 7 ani se la semnarea contractului să nu ai nici măcar o groapă făcută, nu ai încă desemnate companiile care vor lucra”, a adăugat Corina Creţu.
Întrebată când crede că se vor realiza, în cele din urmă, aceste spitale, eurodeputatul spune că după 2027 banii se vor pierde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *