Dezastru la Metrorex: 87% din cheltuielile cu salariile în 2020 au fost sporuri. Ministerul Transporturilor va sesiza  Curtea de  Conturi

 

Acordarea sporului de metrou a fost o măsură abuzivă, întrucât acesta trebuia să se acorde doar personalului de metrou care lucrează „în condiţii deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase”, arată raportul Corpului de control al Ministerului Transporturilor.

Potrivit documentului, publicat luni de Ministerul Transporturilor, sporul de metrou se acordă în cuantum de 20, 27, 34 sau 40% din salariul de bază, corespunzător timpului de lucru efectuat şi categoriei de personal.

„Menţionăm faptul că, în vederea evaluării condiţiilor de microclimat, au fost efectuate evaluări periodice privind determinarea parametrilor necesari încadrării în aceste categorii. Cu toate acestea, nu au fost prezentate documente privind îndeplinirea condiţiilor impuse pentru acordarea sporului de metrou pentru personalul din aparatul central al Metrorex.

Având în vedere aceste aspecte, apreciem că acordarea sporului de metrou tuturor salariaţilor societăţii a fost abuzivă întrucât nu au fost prevăzute cu claritate condiţiile necesar a fi îndeplinite şi nu s-a ţinut cont de faptul că nu toţi salariaţii lucrează în condiţii deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase”, se arată în raport.

Valoarea totală a sporurilor acordate a fost de 234,73 milioane lei, respectiv 87% din valoarea totală a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, în sumă de 270,08 milioane lei. Cele mai mici salarii din companie sunt între 3-4.000 de lei.

Ministerul Transporturilor va sesiza Curtea de Conturi în privința neregulilor descoperite la Metrorex

 

„Considerăm că se impune sesizarea Curții de Conturi a României pentru efectuarea verificărilor în legătură cu aspectele constatate și aplicarea, după caz, a sancțiunilor prevăzute de lege”

Prin raportul corpului de control s-a propus sesizarea organelor de urmărire penală, abilitate pentru efectuarea cercetărilor cu privire la fapte „in rem” şi aplicarea măsurilor prevăzute de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *