Dezastrul economic: Cheltuielile de la buget cu dobânzile pot ajunge in 2022 la cel mai mare nivel din istorie – aproape 2% din PIB

Florin Cîţu a afirmat că au fost spuse „multe inepţii” marţi cu privire la economie, preţuri şi dobânzi şi că nimeni nu îşi asumă nimic. Liberalul a adăugat că două lucruri rămân certe şi anume faptul că inflaţia rămâne mare mult timp şi acest lucru are cauze interne, iar dobânzile vor continua să crească.

„Multe inepţii astăzi în spaţiul public despre economie, preţuri, dobânzi etc. Nimeni nu îşi asumă nimic. Două lucruri certe: 1. Inflaţia rămâne mare mult timp şi are cauze interne. 2. Dobânzile vor continua să crească”, a scris Florin Cîţu, marţi pe Facebook.
El a adăugat că „cheltuielile de la buget cu dobânzile pot ajunge in 2022 la cel mai mare nivel din istorie – aproape 2% din PIB (in jur de 30 de miliarde de lei)”.

Datoria statului a trecut pentru prima dată de pragul de 600 de miliarde de lei în luna aprilie, peste 122 de miliarde de euro. Creșterea datoriei publice vine în contextul în care Guvernul a împrumutat în ultimii ani sume mari pentru a finanța deficitul bugetar. Astfel, la final de aprilie, autoritățile înregistrau o datorie publică de 602,9 miliarde lei, 49,2% din PIB. Recent, Finanțele au revizuit îndatorarea anunțată pentru luna martie, de la 50,3%, anunțat anterior, la 48,4%, ca urmare a creșterii peste așteptări a valorii PIB nominal. Indicatorul s-a situat la 50,2% din PIB în ianuarie și 50,6% în februarie, relevă date analizate de Profit.ro.

La finele lunii februarie datoria statului se situa la 596,9 miliarde de lei, reprezentând 50,6% din PIB. În ianuarie, datoria a fost de 591,55 miliarde lei, 50,2% din PIB, după 576,56 miliarde lei, 48,9% din PIB, la final de decembrie. La finele lunii martie, datoria publică, conform standardelor UE, se situa la 594 miliarde lei, comparativ cu 596,9 miliarde de lei la finele lunii februarie.

Cu doar două săpătămâni în urmă, Cristian Popa, membru în Consiliul de Adminstrație al Băncii Naționale, avertizează că dependența României de împrumuturi nu mai poate continua.

Țara noastră se împrumută deja la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană și situația se află pe o tendință de înrăutățire. Eșecul Guvernului de a realiza consolidarea fiscală face ca România să rămână dependentă de niște împrumuturi ale căror costuri sunt din ce în ce mai mari.

„Problema în sine este că în timp ce dobânzile cresc, România rămâne dependentă de împrumuturi, înregistrează un deficit bugetarnesustenabil de mare: la fiecare 4 lei încasați trebuie să împrumute încă 1 leu pentru cheltuieli și încă 1 alt leu pentru refinanțarea împrumuturilor din spate. Dacă statul ar fi o gospodărie, la un salariu de 4000 de lei, ar cheltui 5000 de lei, iar încă 1000 ar trebui împrumutați pentru plata ratelor. Lună de lună.”, a conchis repezentantul BNR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.