Dezbatere pe marginea legii privind prevenirea și combaterea terorismului

Astăzi se dezbate, în cadrul Senatului, propunerea pentru modificarea și completarea Legii nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, dorindu-se aducerea la zi a  legislației în acest domeniu. Acest demers legislativ a fost inițiat de foști și actuali membri ai Comisiei de control SRI, fiind determinat de faptul că „evaluarea amenințării teroriste la adresa Romaniei a evidențiat o schimbare de paradigma prin trecerea de la o amenințare generica la una punctuală”.

Noul text legislativ își propune să actualizeze legea existentă, să o aducă în concordanță cu necesitățile actuale de securitate ale României.

Conform inițiatorilor, „terorismul reprezintă acele acţiuni, inacţiuni, precum şi ameninţări cu privire la acestea, care prezintă pericol public, afectează viaţa, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor, ansamblul relaţiilor sociale, factorii materiali, relaţiile internaţionale ale statelor, securitatea naţională sau internaţională, sunt motivate politic, religios sau ideologic”, scopul acțiunilor teroriste fiind „intimidarea populaţiei sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic; constrângerea unei autorităţi publice ori organizaţii internaţionale să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abţină de la îndeplinirea unui anumit act; destabilizarea gravă sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constituţionale, economice ori sociale ale unui stat sau organizaţii internaţionale”.

Prin noul text de lege se stipulează mult mai precis responsabilitățile statului român pentru acoperirea eventualelor prejudicii cauzate de măsurile întreprinse de autorităţile publice ce au responsabilităţi în gestionarea crizei teroriste, precum şi actualizarea responsabilităţilor ce revin autorităţilor publice, persoanelor juridice sau fizice de drept public şi privat. În eventualitatea în care ar exista date certe privitoare la iminența sau producerea unui eveniment terorist pe teritoriul național, CSAT va putea emite o hotărâre privitoare la declararea situației de criză teroristă. În acest context este activat Centrul Național de Acțiune Antiteroristă, structură subordonată direct CSAT, șeful Centrului fiind numit, la propunerea directorului SRI, dintre prim-adjunctul sau adjuncții directorului SRI.

În cazul adoptării modificărilor, vor fi incriminate actele referitoare la participarea într-un grup în scopul comiterii de acte teroriste, dobândirea de pregatire în scopuri teroriste, deplasarea în străinătate în scopuri teroriste, finanțarea deplasării în străinătate în scopuri teroriste, organizarea sau facilitarea în orice alt mod a deplasării în străinatate în scopuri teroriste, precum și terorismul în domeniul nuclear.

Sursa foto: www.sri.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *