Dictatorul din Belarus trece la atac. Lukaşenko acuză Lituania de ucidere de migranţi

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat luni Lituania de ucidere de migranţi, după informaţii privind un alt deces la frontiera de est a Uniunii Europene (UE), informează dpa.

„În această criză a migraţiei, ticăloşii au mers atât de departe încât au ucis oameni”, a spus Lukaşenko în timpul unei întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Apărării belarus.

Migranţi au fost aduşi dinspre UE la frontiera belarusă „morţi sau poate pe jumătate morţi” şi aruncaţi acolo, a acuzat preşedintele Lukaşenko, 67 de ani, apărând în uniformă militară.

UE îl acuză pe Lukaşenko, etichetat adesea drept „ultimul dictator al Europei”, că a determinat în mod deliberat migranţi să vină cu avionul din zone de criză precum Irak şi să se îndrepte apoi spre frontiera Republicii Belarus cu UE. De asemenea, migranţi s-au plâns în repetate rânduri că au fost agresaţi de forţele de securitate belaruse.

Poliţia de frontieră belarusă a anunţat luni dimineaţa că un bărbat a fost găsit mort la frontiera cu Lituania, după ce un alt trup neînsufleţit a fost descoperit la sfârşitul săptămânii trecute. Informaţia nu a putu fi verificată.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a raportat recent mai mult de zece decese de-a lungul frontierei estice a UE, în contextul actualei crize a migraţiei.

Poliţia de frontieră poloneză a anunţat la rândul său luni că în total 92 de migranţi au încercat să treacă în Polonia dinspre Belarus în ultimele 24 de ore.

De la începutul acestei crize în vară, mii de migranţi s-au strâns la frontiera belaruso-polonă, cheltuindu-şi toate economiile sau îndatorându-se pentru a încerca să fugă de situaţia dificilă din ţările lor şi să ajungă în Europa Occidentală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *