Dictatura PSD-ALDE! Proiectul de lege prin care se limitează atacarea unei hotărâri a Parlamentului, adoptat de Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legislativ iniţiat de Florin Iordache, care prevede instituirea unui termen de maximum 15 zile în care hotărârile Parlamentului pot fi atacate la Curtea Constituţională, după publicarea acestora în Monitorul Oficial.

Propunerea legislativă pentru completarea art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale a fost adoptată în plenul Camerei Deputaţilor cu 168 voturi „pentru”, 91 voturi „împotrivă” şi trei abţineri.

Iniţiativa reglementează procedura de sesizare a Curţii Constituţionale în privinţa actelor Parlamentului, stabilind un termen de sesizare de maximum 15 zile de la publicarea acestora, potrivit expunerii de motive.

„Sesizarea Curţii Constituţionale asupra hotărârilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputaţilor şi al celor două Camere ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial”, prevede proiectul de lege.

Iniţiatorul, deputatul PSD Florin Iordache, susţine în expunerea de motive că „sesizarea Curţii Constituţionale asupra hotărârilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputaţilor şi al celor două Camere ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial”.

Comisia juridică a întocmit un raport de admitere a propunerii legislative, cu amendamente.

„La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: «Art. 2. – (1) Curtea Constituţională asigură controlul constituţionalităţii legilor, a tratatelor internaţionale, a regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, precum şi a ordonanţelor Guvernului»”, prevede amendamentul adus în Comisie, citat de Mediafax.

În legea în vigoare, articolul 2 (1) prevede: „Curtea Constituţională asigură controlul constituţionalităţii legilor, a tratatelor internaţionale, a regulamentelor Parlamentului şi a ordonanţelor Guvernului”.

PNL şi USR au anunţat că vor ataca proiectul legislativ la Curtea Constituţională, după ce acesta va fi adoptat şi în plenul Senatului.

Proiectul de lege, înregistrat în procedură de urgenţă, a fost adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de primă Cameră sesizată, decizional fiind Senatul.

Deputaţii USR şi PNL au anunţat, miercuri, că vor ataca la CCR proiectul legislativ iniţiat de Florin Iordache pentru modificarea Curţii Constituţionale care introduce un termen de maxim 15 zile de atacare a hotărârilor Parlamentului, după publicarea acestora în Monitorul Oficial.

„Prin această iniţiativă dumneavoastră contribuiţi la crearea unui gard în jurul opoziţiei parlamentare. În fiecare saptamana lipsiţi opoziţia şi îl lipsiţi pe preşedintele României de atribuţii. Vom vota împotrivă acestei prevederi şi o vom contesta la CCR”, a anunţat în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor deputatul PNL Gabriel Andronache.

Şi deputatul USR Stelian Ion a anunţat că partidul din care face parte va ataca la CCR proiectul legislativ.

„Această propunere legislativă restrânge drastric dreptul de a contesta la ccr a hotărârilor parlamentului, impunând un termen de 15 zile. În prezent hotărârile pot fi atacate oricând. Motivele din expunerea de motive a legii nu au absolut niciun fundament. O vom atacă la CCR. Trebuie să va decideţi şi dumneavoastră ce vreţi să faceţi mai departe. Gândiţi-va că di 2020 este foarte probabil, chiar cert, că veţi intră în opoziţie şi va veţi plânge de legile pe care le veţi da acum”, a afirmat Stelian Ion.

Iniţiatorul propunerii legislative, Florin Iordache, a afirmat că Opoziţia poate ataca proiectul de lege la Curtea Constituţională după ce va fi adoptat şi de Senat, în calitate de for decizional.

„Ca să înţelegeţi şi dumneavoastră cei care îl susţineţi pe Klaus Iohannis, eu am instituit prin această prevedere un termen de 15 zile pentru a ataca la CCR. După ce va trece de Senat o puteţi ataca la Curte. Modul în care dumneavoastră şicanaţi prin aceste atacuri la Curte este inadmisibil”, a spus Iordache în plen.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reglementării procedurii de sesizare a Curţii Constituţionale în privinţa actelor Parlamentului, stabilind un termen de sesizare de maximum 15 zile de la publicarea acestora, conform expunerii de motive.

Comisia juridică a întocmit un raport de admitere a iniţiativei legislative, venind miercuri cu amendamente ale PSD.

„La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: «Art. 2. – (1) Curtea Constituţională asigură controlul constituţionalităţii legilor, a tratatelor internaţionale, a regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, precum şi a ordonanţelor Guvernului»”, prevede modificarea din Comisie.

În legea în vigoare, articolul 2 (1) prevede: „Curtea Constituţională asigură controlul constituţionalităţii legilor, a tratatelor internaţionale, a regulamentelor Parlamentului şi a ordonanţelor Guvernului”.

Camera Deputaţilor este prim for sesizat pentru acest proiect de lege, înregistra în procedură de urgenţă. Deputaţii vor vota în plenul de miercuri iniţiativa legislativă a lui Florin Iordache de modificare a Legii de funcţionare a CCR, decizional pe proiect fiind Senatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.