DIICOT se alătură protestelor anti OUG-ul lui Toader: O săptămână activitatea oprită!

DIICOT se alătură protestului magistraților și anunță suspendarea activității timp de o săptămână, 4 ore pe zi. Mai exact, DIICOT a decis suspendarea activității între orele 08-12 în fiecare zi, în intervalul 02.-08.03.2019. În acest interval de timp vor fi soluționate doar urgențele, respectiv cauzele cu arestați sau alte situații operative ce nu suporta amânare.

„Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism protestează față de modalitatea în care puterea executivă, în calitate de legiuitor delegat, a înțeles să adopte a patra modificare legislativă într-un interval de 6 luni, prin ordonanță de urgență, a „legilor justiției”, acte normative organice de a căror claritate și predictibilitate depinde însăși normala funcționare a sistemului judiciar. Aceste serii de modificări substanțiale inițiate în decursul a câtorva luni sunt de natura să afecteze grav atât activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe cea a Ministerului Public, cât și buna funcționare și stabilitatea sistemului de justiție în ansamblu, cu consecințe asupra modului de înfăptuire a actului de justiție.
În opinia noastră, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.7/19.02.2019 prezintă numeroase vicii de neconstituționalitate, ce țin atât de controlul extrinsec de constituționalitate, dar mai ales de controlul intrinsec de constituționalitate”, arată decizia Adunării procurorilor DIICOT la care au achiesat 221 de magistrați din numărul total de 231.

DIICOT arată că avizul dat de plenul CSM pentru procurorii șefi nu este oportun, acest deziderat aparținând Secției pentru procurori.

„Pentru considerentele mai sus arătate, apreciem că avizarea numirii procurorilor în funcțiile de rang înalt de către Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii este în acord cu Constituția României și legile în vigoare aplicabile, cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneția și cu respectarea principiului legal al separării carierelor și trebuie să rămână în competența Secției pentru procurori, iar candidații eligibili trebuie să fie dintre procurorii în funcție la data depunerii candidaturii”, mai arată DIICOT.

VEZI AICI PUNCTUL DE VEDERE INTEGRAL AL DIICOT:

https://diicot.ro/mass-media/puncte-de-vedere/2273-punct-de-vedere-diicot-privind-oug-nr-7-2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *