Din cauza incompetenței Gabrielei Firea bucureștenii vor plăti amenzi de 400.000 de euro pe zi
Bucureștenii ar putea să plătească până la 400.000 de euro pe zi ca urmare a deciziei Curții de Justiție a UE care ar putea sancționa Capitala pentru lipsa măsurilor pentru îmbunătățirea calității aerului. Semnalul de alarmă a fost tras de deputatul Nicușor Dan care explică, într-o postare pe Facebook, care ar putea fi măsurile urgente pe care primăria Capitalei ar trebui să le ia.
„Incompetența actualei administrații locale i-ar putea costa scump pe bucureșteni. Vreo 400.000 de euro pe zi. Curtea de Justiție a UE a trimis deja Ministerului Mediului documentele prin care Comisia Europeană cere sancționarea Bucureștiului pentru că nu sunt respectate normele privind calitatea aerului
Ce putea face Gabriela Firea pentru a evita aceste amenzi uriașe? Trebuia să ia câteva măsuri concrete:
1. Să se preocupe de finalizarea centurii Capitalei, în condițiile în care are majoritate în Consiliul General, iar la guvernare se află partidul din care face parte.
2. Să realizeze parcarile park&ride la intrarea în oraș.
3. Să modernizeze și să dezvolte transportul în comun. Încă mai așteptăm autobuzele noi, tramvaiele și troleibuzele promise, și bineînțeles benzile unice, acolo unde este posibil.
4. Să stopeze construirea ilegală, peste parametrii Planului Urbanistic General, care produce aglomerare și trafic.
5. Să verifice respectarea legii la șantierele de construcții, una dintre principalele surse de praf.
6. Sa inventarieze spațiile verzi din oraș și să realizeze Registrul Spațiilor verzi, un instrument necesar pentru consolidarea și menținerea spațiilor verzi, in special cele dintre blocuri.
7. Să amenajeze noi spații verzi pe terenurile pe care primăria le deține deja și pe care ar trebui să le inventarieze.
8. Să respecte legea și să nu mai dispară peste noapte spații verzi existente în Planul Urbanistic General.
9. Să planteze arbori pe marginea străzilor, dar nu haotic cum se întâmplă în prezent și cu costuri ce sfidează bunul simț.
10. Să oprească toaletarea dezastruoasă a copacilor, făcută cu oameni nespecializați, care nu fac altceva decât să distrugă copacii”, explică Nicușor Dan.
Luni, la Curtea de Justiție a UE a început procesul în care România este dată în judecată de Comisia Europeană pentru aerul poluat din București, cerându-se sancționarea autorităților. Oficialii de la Bruxelles au anunțat, în luna mai, că dau în judecată România pentru că nu respectă valorile limită convenite pentru calitatea aerului. Acțiunea de acum vizează doar Capitala, dar au fost avertismente și pentru alte mari orașe, cum ar fi Iași și Brașov.