Din cauza secetei, prețul cerealelor a explodat în Europa. S-ar putea scumpi pâinea și berea

Seceta, care a lovit anul acesta numeroase zone ale lumii, a aruncat în aer preţul cerealelor pe aproape toate pieţele. După ce a atins pragul critic de 200 de euro pe tonă, luna trecută, cursul grâului pe bursă a terminat săptămâna în creştere cu 6%.

Pe piaţa europeană, însă, cotaţia sa a sărit de 220 de euro, joi, ceea ce nu s-a mai întâmplat de 4 ani. Și asta deoarece recolta de grâu din acest an este mult sub aşteptări. Şi nici culturile de porumb nu dau semne mai bune.

Seceta a lovit crunt, în această vară, în special Europa de Nord. Polonia, unde luna mai a fost cea mai caldă din ultimii 55 de ani, înregistrează printre cele mai importante pierderi la grâu şi la rapiţă, de până la 20%.

În Letonia a fost declarată stare de calamitate agricolă, în urmă cu două luni. Suedia a anunţat că se confruntă cu o secetă istorică, în timp ce, în Danemarca, recolta de orz, destinată în cea mai mare parte producţiei de bere, a fost caracterizată drept catastrofică.

Germania şi-a revizuit şi ea, în scădere, zilele trecute, prognoza privind recoltele de anul acesta: de la 41 de milioane de tone aşteptate, la sub 36. În schimb, fermierii din Franţa, unde timpul a fost mai favorabil agriculturii, încep să se bucure de creşterea preţului la cereale.

În România, al treilea exportator de grâu din UE, recolta ar putea fi cu 20% mai mică decât anul trecut. Potrivit firmei Strategie Grains, recolta de grâu anul acesta în UE, care este luată împreună cel mai mare producător mondial, va fi mai mică de 139 de milioane de tone, adică cea mai scăzută din ultimii şase ani, iar estimările încă ar putea fi revizuite în jos.

Comisia Europeană oferă asistenţă agricultorilor europeni afectaţi de secetă

Comisia Europeană a anunţat joi că a relaxat reglementări din domeniul agricol şi va accelera plăţile către agricultorii din statele UE afectaţi de secetă extremă, relatează Reuters.

În timp ce Europa se luptă cu una dintre cele mai toride veri înregistrare vreodată, Comisia a indicat că măsura are drept scop contracararea scăderii producţiei şi evitarea altor dificultăţi pentru agricultori.

Fermierii vor putea acum să primească până la 70% din plata lor directă şi 85% din ajutorul pentru dezvoltare rurală la jumătatea lunii octombrie în loc de decembrie.

Ei vor putea, de asemenea, să utilizeze terenurile pe care în mod normal nu le-ar fi folosit pentru producţie pentru a-şi hrăni animalele.

„Sunt foarte preocupat de aceste evoluţii climatice prelungite. Comisia, ca întotdeauna, este gata să-i sprijine pe agricultorii afectaţi”, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan.

Ţările UE îi pot sprijini pe agricultori în caz de secetă plătind până la 80% din daunele provocate de acest fenomen fără ca acesta să fie considerat sprijin ilegal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *