Din presa rusă: Europa Centrală a ajuns sub talpa corporațiilor germane

Imediat după căderea regimurilor comuniste s-a dat startul unei expansiuni de proporții a mediului de afaceri german în țările care se aflau în sfera de influență a URSS și CAER. Într-un termen scurt, Germania a devenit principalul partener economic al fostelor state socialiste, care astăzi reprezintă „Grupul de la Visegrad” (Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia).

La o distanță de 30 de ani, economiștii se întreabă — le-a fost prielnică acestor țări intrarea în zona de influență germană în diviziunea muncii, se întreabă și istoricul și expertul rus în relații internaționale, Dmitri Dobrov, într-un material publicat de portalul rus InoSmi.ru, preluat de varianta în limba română a agenției ruse Sputnik.

Țările din „Grupul de Visegrad” rămân pentru concernele germane doar „secții de asamblare”, surse de forță de muncă ieftină și costuri scăzute de producție.

Acum a devenit evident faptul că țările din Europa Centrală niciodată nu se vor apropia de un nivel de trai și un salariu asemenea celui din metropola germană. Analiștii europeni vorbesc despre un nou „Sfânt Imperiul Roman de națiune germană”, în care centru industrial-tehnologic extrage toată seva din periferiile sale, se mai arată în articol.

Concluzia autorului este că Grupul de la Visegrad nu vor putea depăși statutul de periferie economică a Germaniei, dar cu toate acestea, ele pot fi invidiate de țările baltice, România și Bulgaria, unde nivelul de trai și salariile sunt cu mult mai mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *