Diplomație de stradă

Autoritățile locale din Washington au decis la începutul lunii ianuarie 2018 schimbarea denumirii străzii unde funcționează Ambasada Federației Ruse în „ 1 Boris Nemtsov Plaza”, pentru comemorarea activistului pro-democrație rus, asasinat în urmă cu 3 ani în Moscova. Decizia, luată de consiliul local din capitala americană, s-a dorit a aduce un omegiu lui Boris Nemtsov, lider al opoziției ruse puternic susținute de SUA și un critic vocal al regimului președintelui Vladimir Putin. Demersul ar fi fost inițiat în urma apelului inițiat în acest sens de fiica lui Boris Nemtsov, Zhanna, care s-a deplasat în decembrie 2017 în Washington pentru a discuta cu oficialii americani.

Măsura a determinat reacții imediate din partea părții ruse, care au acuzat Washington-ul de „jocuri murdare” și de faptul că încearcă să folosească „trucuri ieftine” pentru a se amesteca în politica internă a Federației Ruse. Totuși, ca și răspuns, un membru al Dumei de Stat din Rusia a propus ca strada pe care se află ambasada Rusiei în Moscova să fie redenumită „North America Dead End”.  Reamintim că situația tensionată  dintre SUA și Federația Rusă a avut un impact direct asupra reprezentanțelor diplomatice ale celor două state, Ambasada SUA din Moscova fiind nevoită să renunțe la întregul personal angajat rus, în timp ce SUA a închis Consulatul Rus din San Francisco, după o investigație a FBI privind suspiciuni de spionaj.

Diplomația de stradă folosită de cele două state nu reprezintă o noutate și a fost folosită și de alți actori implicați în acțiuni militare orchestrate de SUA și Federația Rusă. Turcia, aliat NATO al SUA, a luat decizia de redenumi strada pe care se află Ambasada americană din Ankara în „Olive Branch”. În ciuda conotaţiei pacificatoare a numelui, acesta este denumirea operaţiunii militare declanşate de Turcia împotriva militanţilor kurzi din nordul Siriei, miliţie pe care Washington o sprijină activ în lupta împotriva DAESH.

Anterior, în 2016, oficialii din Teheran au decis redenumirea străzii unde se afla Ambasada Arabiei Saudite în strada „Sheikh al-Nimr Street”, după un cleric șiit executat de statul wahabit.

Sursa foto: independent.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.