Diplomaţii moldoveni de la Berlin, evacuaţi după ce ar fi fost ameninţaţi cu moartea ca urmare a deciziei Chişinăului de a expulza în Turcia şapte cetăţeni turci

Angajaţii Ambasadei şi Consulatului Republicii Moldova de la Berlin ar fi fost ameninţaţi cu moartea de reprezentanţii unei grupări islamiste, din care ar face parte şi cei şapte cetăţeni turci, profesori şi directori de la Liceul Orizont, expulzaţi joi, 6 septembrie, din Moldova. Drept urmare, autorităţile germane au luat decizia ca diplomaţii moldoveni să fie evacuaţi din instituţiile respective.

Serviciile speciale germane au cerut evacuarea urgentă a ambasadei RepubliciiMoldova, după ce ar fi venit amenințări cu decapitarea copiilor diplomaților moldoveni aflați la post în Berlin, informează portalul deschide.md.

Deocamdată nu se știe dacă există vreo legătură între aceste amenințări venite din partea unei grupări extremiste și expulzarea din R Moldova a celor 7 cetățeni turci, angajați ai Liceului Orizont, având în vedere că în Germania trăiește o foarte importantă minoritate turcă.

Deschide.md scrie că ministrul de Externe, Tudor Ulianovshi, se află la Berlin și că nu a reușit să ia luăm legătura cu niciun oficial, care să confirme informația, iar la telefonul Ambasadei Republicii Moldova din Germania nu răspunde nimeni.

La mai multe filiale ale Liceului „Orizont”, în dimineața zilei de vineri, 7 septembrie, profesorii, alături de părinți, au organizat flash-mob-uri în susținerea celor șase profesori, cetățeni turci, care au fost expulzați din Republica Moldova, transmite IPN.

Aceștia au ieșit în fața instituțiilor de învățământ cu pancarte pe care au scris: „Ne vrem profesorii înapoi!”, „Întoarceți-ne profesorii în liceu!”, „Întoarceți-ne colegii!”, „Să ajutăm profesorii noștri!”, „Sprijinim profesorii noștri”, „Vrem să lucrăm în pace și siguranță” etc.

Pe pagina de Facebook a Liceului „Orizont” se anunță că astăzi, 7 septembrie, reprezentanții instituției de învățământ se vor aduna, începând cu ora 14.30, în fața Parlamentului.

Șapte cetățeni străini, printre care șase directori și profesori ai Liceului „Orizont”, au fost declarați joi, 6 septembrie, indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit SIS, cei șapte cetățeni străini sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

Într-un comunicat de presă al Guvernului se menționează că prim-ministrul Pavel Filip a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să ia toate măsurile necesare pentru desfășurarea în continuare, în condiții bune, a procesului de studii în liceul privat în care activau cetățenii turci expulzați din Republica Moldova. În același timp, Guvernul a cerut Serviciului de Informații și Securitate să prezinte informații suplimentare în legătură cu acest caz, pentru a putea face o analiză obiectivă a situației. Informații a cerut și președintele Igor Dodon.

Secretarul de Stat al Ministerului Justiţiei, Nicolae Eşanu, avertizează autorităţile de la Chişinău că Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pe cazul reţinerii cetăţenilor turci care activau la Liceul Orizont.

Directorul adjunct al filialei Durleşti a declarat pentru TV8 că reţinerile SIS s-au produs la comanda preşedintelui turc, Recep Erdogan, pentru că aceştia au refuzat să-l sprijine. El a menţionat că nu există temei legal pentru reţinerea şi expulzarea acestora.

În acelaşi timp, unele partidele de opoziţie, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, susţin că acesta este preţul pe care trebuie să-l plătească Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon pentru Recep Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să repare clădirea Preşedinţiei R. Moldova din banii Turciei.

Șapte eurodeputați solicită eliberarea urgentă a profesorilor turci reținuți în Republica Moldova

Șapte eurodeputați, printre care Monica Macovei, au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și premierul Pavel Filip prin care solicită eliberarea urgentă a profesorilor turci reținuți în Republica Moldova și respectarea drepturilor omului. Și Comisarului european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn a scris pe contul său de Twitter că așteaptă de la autoritățile Republicii Moldova să răspecte statul de drept și respecatarea tutror procedurilor judiciare în cazul profesorilor expulzați, informează Radio Chișinău.

Europarlamentarii scriu că au fost șocați să afle despre reținerea profesorilor turci de către SIS. În acest context, europarlamentarii amintesc Chişinăului că Republica Moldova este parte a procesului liberalizat de vize şi parte a Consiliului Europei şi că trebuie să respecte carta Europeană a drepturilor omului.

Pe pagina sa de facebook, eurodeputatul Monica Macovei că a trimis mesaj tutror membrilor Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova și autorităților din Republica Moldova să intervină pentru a opri deportarea profesorilor turci într-o țară în care viața le este pusă în pericol.

“Convenția Consiliului Europei și Convenția ONU prevăd că este interzisă expluzarea sau deportarea oamenilor în țări în care riscă să fie torturați și supuși la tratamente inumane sau degradante sau să fie pedepsiți pentru opiniile lor politice, inclusiv în dictaturi, ceea ce se întâmplă în Turcia de când Erdogan a preluat puterea printr-o “lovitură de stat”. Carta Fundamentală a Drepturilor Omului și Convenția europeană de extrădare, conțin prevederi similar”, menționează Monica Macovei.

Ieri, președintele Parlamentului Andrian Candu a cerut audieri parlamentare pe marginea cazului, iar premierul Pavel Filip – explicații de la SIS și ca procesul de studii la LT „Orizont” să se desfășoare normal în continuare. Totodată Igor Dodon a acuzat presa de duble standarde.

Serviciul de Informații și Securitate a anuțat ieri că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost expulzați astăzi de pe teritoriul Republicii Moldova. Cel puțin patru dintre aceștia sunt cetățeni turci angajați ai liceului moldo-turc Orizont din Chișinău, instituție considerată de autoritățile de la Ankara ca fiind apropiată de rețeaua opozantului Fetullah Gullen.

Mustafa Oz, directorul unui liceu bucureştean, finanţat de organizaţia Lumina, care susţine şi instituţia din Moldova, spune că acuzaţiile sunt un „serviciu” pentru Recep Erdogan.

Directorul liceului turc „Orizont” din Chişinău şi alte şase persoane au fost reţinute joi dimineaţă de forţele Serviciilor de Informaţii şi de Securitate din Moldova (SIS) existând suspiciunea că ar întreţine legături cu o organizaţie islamistă.

Directorul Liceului Internaţional de Informatică de la Bucureşti: un cadou pentru Erdogan

O reacţie a venit şi din România. Directorul Liceului Internaţional de Informatică de la Bucureşti, Mustafa Oz spune că 30% dintre acţiunile liceului „Orizont” din Chişinău, unde au fost efectuate arestările, sunt deţinute de Lumina Instituţii de învăţământ, organizaţia finanţată de oameni de afaceri turci.

„Ne îngrijorează situaţia din cauza presiunilor venite din partea Turciei şi a lui Erdogan care a promis să reconstruiască palatul prezidenţial din Chişinău şi am înţeles că are şi o vizită în Moldova. Colegii noştri de la Chişinău au fost oferiţi cumva drept cadou cu această ocazie. Ne doare foarte mult situaţia aceasta. Persoanele respective au depus de şase luni cerere de azil politic în Republica Moldova şi nu cred că se pot expulza fără o hotărâre judecătorească”, a spus, pentru MEDIAFAX, Mustafa Oz

Acesta spune că se aşteaptă la presiuni şi în România.

„Am înţeles că săptămâna viitoare vine şi ministrul de externe turc în România. Ne aşteptăm să fie la fel, să apară presiuni. Au apărut imediat după puciul eşuat din 2016, când vice prim-ministrul turc a spus că suntem terorişti şi că trebuie închise toate şcolile acestea. Dar şi ministerul de Externe şi Ministerul Educaţiei au declarat atunci că şcolile Lumina funcţionează conform legislaţiei din România şi nu există nicio problemă. Fiind o ţară democratică nu s-a dat curs presiunilor din Turcia, dar presiunile nu au scăzut niciun moment”.

În legătură cu acuzaţiile Serviciilor de Informaţii de la Chişinău, reprezentantul liceului bucureştean spune că acestea sunt nefondate.

„Acelaşi lucru s-a întâmplat în Kosovo, în Mongolia, unde a fost o tentativă de răpire similară, dar autorităţile au reuşit să împiedice aceste acţiuni mafiote. Pentru că ei nu merg pe căi legale, prin justiţie” spune Mustafa Oz care atrage atenţia asupra faptului că lucrurile de acest gen nu s-au petrecut în ţări în care democraţia funcţiona ci numai în ţări în care raporturile democratice sunt fragile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *