Directorul medical al  Institutului “Balș”: “Trebuie să facem un profil al pacientului cu risc la AstraZeneca”

 

Doctorul Adrian Marinescu, director medical al Institutului ‘Matei Balş’, din Capitală, a vorbit,  miercuri, la Antena 3, despre variantele pe care le au medicii şi populaţia după anunţul făcut de Agenţia Europeană pentru Medicamente cu  privire  la  riscul de formare a cheagurilor de sânge după vaccinul AstraZeneca. 

„Cred că datele din ultimul timp stabilesc o relaţie de cauzalitate între vaccin şi tromboze, numai că aceste cazuri sunt foarte rare şi acest lucru se vede în statistică. Cred că ar trebui să privim lucrurile în felul următor: orice medicament, orice vaccin, are şi reacţii adeverse notabile. Dacă acestea sunt foarte rare, putem să ne gândim în raport cu beneficiile. Dar putem să mai facem ceva: un profil al pacientului cu risc.

Trebuie să stabilim dacă sunt factori preexistenţi, care pot fi potenţaţi de vaccin. Şi atunci este de discutat. Ce se spune despre tineri, despre cei până în 55 de ani, şi despre faptul că femeile au o probabilitate mai mare sunt, deocamdată, doar constatări. Nu există o explicaţie. Nu s-a stabilit mecanismul exact prin care se produc aceste cazuri. Dar e clar că trebuie să fim prudenţi…”, a declarat doctor Adrian Marinescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *