Disney a introdus un avertisment mai ferm legat de rasismul din animațiile sale. Mesajele afișate pentru Dumbo, Peter Pan, Cartea Junglei, Pisicile Aristocrate

Un avertisment cu privire la conținutul rasist din animațiile clasice Disney, introdus anul trecut, a fost acum actualizat cu un mesaj mai ferm.

Atunci când sunt redate pe platforma de streaming Disney+, animațiile precum Dumbo, Peter Pan și Cartea Junglei, afișează un avertisment despre stereotipuri. „Acest program include descrieri negative și/ sau maltratare de persoane sau obiceiuri”, este mesajul, potrivit BBC News.

„Aceste stereotipuri erau greșite atunci și sunt greșite și acum” – se mai spune în avertisment. Mesajul mai spune că, în locul eliminării conținutul, „vrem să recunoaștem că are un impact nociv, să învățăm din acest lucru și să lansăm o dezbatere pentru a crea împreună un viitor mai tolerant”.

Mesajul însoțește chiar și animația Pisicile Aristocrate, în care apare o pisică cu „chipul galben”, care cântă la pian cu bețișoare chinezești pentru mâncare și Peter Pan, unde nativii americani sunt menționați ca „piei roșii”. Doamna și Vagabondul, care include elemente considerate rasiste și stereotipuri culturale are, de asemenea, un avertisment.

Compania a introdus pentru prima dată un avertisment despre rasism în noiembrie anul trecut, însă acela a fost mult mai scurt: „Acest program este prezentat așa cum a fost creat inițial. Poate conține reprezentări culturale învechite”. Unele animații nu sunt disponibile pe Disney+ din cauza conținutului considerat rasist.

Disney a adăugat prima dată un avertisment despre rasism în luna noiembrie însă acesta era mult mai scurt, notând că „acest program este prezentat cum a fost creat inițial. Ar putea conține unele reprezentări culturale depășite”.

Unele desene, precum Song of the South (Cântecul Sudului) nu sunt disponibile deloc pe platforma Disney+ fiind considerate rasiste. Acesta este unul dintre cele mai controversate filme Disney și nu a fost niciodată publicat în format DVD în Statele Unite deoarece înfățișează un sclav care ar lucra fericit pe plantațiile de bumbac.

În mod similar și Warner Bros are de mai mult timp un avertisment despre „prejudecățile etnice și rasiale” din unele din animațiile sale.

„Deși aceste desene nu reprezintă societatea de azi, ele sunt prezentate așa cum au fost create inițial, pentru că a o face altfel ar fi la fel cu a pretinde că aceste prejudecăți nu au existat niciodată”, scrie avertismentul Warner Bros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *