DNA, O Noua Lovitură De La Instanţa Supremă: 29 De Achitaţi

DNA a primit o nouă lovitură de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa a decis achitarea a 29 de inculpaţi şi condamnarea cu suspendare a doar două persoane într-un dosar de abuz în serviciu în care prejudiciul era estimat la aproape 1 milion de lei. Povestea a început încă de acum 21 de ani când între Consiliul Local al Municipiului Paşcani şi SC Agrocomplex Lunca Paşcani SA a fost încheiat un contract.Obiectul contractului era preluarea în chirie a suprafeţei de 60 de hectare de teren arabil. Durata contractului era de 5 ani, iar preţul de închiriere era stabilit la 500 kilograme de grâu pentru un hectar.

Datorii De 1.000.000 De Lei Şterse

Conform contractului încheiat în 1997, SC Agrocomplex Lunca Paşcani SA trebuia să achite contravaloarea acestei cantitaţi de grâu. Plata trebuia să se facă până la data de 1 septembrie în fiecare an, iar întârzierile de plată erau penalizate cu 5 la suta pe zi din suma datorată. În 2002 contractul a fost prelungit pentru încă 5 ani. Numai că, la finalul contractului, în 2007 datoriile acumulate de societate se ridicau la aproape un milion de lei, astfel că SC Agrocomplex Lunca Paşcani SA a solicitat Primăriei Paşcani ştergerea sumelor şi a dobânzilor aferente. Procurorii DNA susţin că „urmare a acestor solicitari, la data de 14 septembrie 2007, inculpaţii Postolachi Elena-Silvia si Prisăcaru Vasile au întocmit şi semnat un referat prin care au propus «scutirea de plată pentru sumele datorate de SC Agrocomplex Lunca Pascani SA», pentru suprafaţa de 60 ha, închiriate conform contractului de închiriere si a actului adiţional la contract, prelungirea contractului de închiriere şi corelarea acestuia cu legislaţia în vigoare”.

Solicitarea de scutire a sumelor datorate a fost prezentată primarului de la acea vreme Neculai Răţoi (care a decedat în timpul procesului penal) şi, ulterior, a ajuns la Serviciul Finanţe Publice Locale din cadrul Primăriei Municipiului Paşcani spre a fi analizat. În final, datoriile au fost şterse. Procurorii au considerat că prin ştergerea datoriilor, funcţionari din cadrul Primăriei Paşcani şi din Consiliul Local al Municipiului Paşcani ar fi favorizat SC Agrocomplex Lunca Paşcani SA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.