DNA să vină să vă ia! Cum au fost preluate resursele minerale de cupru și zinc de la minele Mănăila și Băița Plai cu ajutorul unor șefi de agenții și politicieni

Nicolae Turdean, fostul președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), a fost numit country manager al companiei britanice de minerit, Vast Resources, cu exploatări de metale rare în România, în Suceava și Bihor, în condițiile în care cât a fost șef la ANRM a supervizat modificarea legii minelor și le-a înlesnit ”britanicilor” preluarea unor licențe de exploatare.

Turdean a fost președinte al ANRM între noiembrie 2019, fiind numit de premierul Ludovic Orban, și aprilie 2021, fiind eliberat din funcție de actualul prim-ministru, Florin Cîțu.


Foto: Nicolae Turdean – fost șef al ANRM; Sursa: newsweek.ro

Vast Resources este deținută de Andrew Prelea, fiul fostului consul onorific al României în Australia de pe vremea lui Adrian Năstase, George Prelea. 

Compania minieră britanică Vast Resources, administrată de Prelea jr., a intrat în România în 2014 și exploateză cupru și zinc la mina Mănăila din Iacobeni, județul Suceava, și mina Băița Plai din Bihor.

Familia Prelea a dezvoltat mai multe proiecte rezidenţiale în Tunari, Ilfov, şi a construit locuinţe pentru angajaţii Ministerului Apărării Naționale.


Foto: Andrew Prelea, patronul Vast Resources; Sursa: national.ro


Foto: George Prelea, Helena Studdert, ambasadorul Australiei în Romania și fostul premier Adrian Nastase

Compania este asociată într-un proiect minier și cu Mavgo Holding, o companie controlată de Gheorghe Vlasie zis Ginel, finul baronului PSD de Neamț, Ionel Arsene. Vast Resources și Mavgo Holding sunt asociate în compania Zagra Mining.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, compania Zagra Mining are următorii acționari:

– Vast Resources cu sediul la Londra, administrată de Andrew Richard Prelea

– Mavgo Holding din comuna Tașca, județul Neamț

– Vasile Sebastian Albulescu.

Vasile Sebastian Albulescu este fost coleg de școală, prieten vechi și fost asociat al fostului premier, Sorin Grindeanu, potrivit presei bănățene.

Cum au fost preluate resursele minerale de la mina Băița din Bihor. Relația lui Turdean cu Vast Resources. Timeline

În 2014, compania britanică Vast Resources a cumpărat o participație de 85% la mina polimetalică de la Băița Plai, prin intermediul subsidiarei sale din România, African Consolidated Resources.

Mina Băița Plai este estimată ca având minereuri de cupru în valoare de 70 milioane de dolari. Potivit portalului companiei Vast Resources, la Băița Plai sunt peste 600.000 de tone de minereuri, având 2,58% cupru.

31 iulie 2008: compania Mineral Mining SA – având ca asociaţi compania suedeză African Gold AB din Stockholm și pe cetățeanul suedez Erik Thomas Ojes – a cumpărat de la Băița SA din Ștei, Bihor, ”un pachet de mijloace fixe şi două active” aferente minei Băiţa, potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial.

”Scopul acestei tranzacţii era continuarea activităţii de extracţie şi preparare a minereurilor polimetalice şi, evident, eficientizarea acestor activităţi.

În conformitate cu H.G. nr. 590/2006, strategia de privatizare a unităţilor miniere cu capital integral de stat prevedea atragerea de parteneriate private, pentru finanţarea investiţiilor în retehnologizare, în caz contrar, elaborându-se proiecte de închidere a obiectivelor miniere finanţate de la bugetul de stat”, se arată în documentele consultate de newsmaker.ro.

februarie 2010: Mineral Mining SA din Nucet, Bihor, este preluată de Dacian Mining AB din Suedia, reprezentată de suedezul Goran Carlsson Per.

august 2010: Dacian Mining cesionează părțile sociale către firma Olservmin SRL din Târgu Jiu, deținută de Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia, condusă de Marin Condescu.

1 septembrie 2010: Mineral Mining SA intră în insolvență.

martie 2011: Olservmin SRL din Târgu Jiu cesionează 20 la sută din părțile sociale ale minei Băița către off-shore-ul Siberia Clearing (Geneva) Limited, cu sediul în British Virgin Islands, Pasea Estate, Road Town, Tortola, reprezentată prin împuternicit Nicholas Peter Cremin.

începutul lui 2012: Băița SA, cel mai mare creditor al Mineral Mining, și-a convertit creanţa în acţiuni și a devenit acţionar majoritar, cu 99,99%.

martie 2012: Băița SA vinde acțiunile deținute la Mineral Mining SA către chinezii Ni Jinming (54,99 %) și Dong Quansheng (44,99). Siberia Clearing (Geneva) Limited deține 0,084%.

La acea dată, Nicolae Turdean era administrator special al Băița SA, potrivit declarațiilor sale de avere și interese din 2013 și 2014.


Foto: fragmente din declarația de interese ale lui Nicoale Turdean din martie 2013, pentru anul fiscal anterior

De notat și că, pe 22 noiembrie 2013, ministrul PNL al Economiei, Andrei Gerea, și-a numit consilierul în CA al Băița SA. E vorba de fostul jurnalist Ionel Dancă. În 2020, acesta avea să devină șef al Cancelariei premierului Ludovic Orban, iar acum este deputat PNL.

2013: mina Băița Plai, operată de Mineral Mining SA, se închide după ce Băița SA a sistat furnizarea energiei electrice din cauza restanţelor la plată şi a litigiilor survenite.

mai-septembrie 2014: chinezii Ni Jinming și Dong Quansheng vând 85% din Mineral Mining SA către African Consolidated Resources SRL, deținută de African Consolidated Resources PLC din Marea Britanie și reprezentată de Andrew Prelea.

aprilie 2015: African Consolidated Resources SRL fuzionează prin absorbție cu Mineral Mining SA, iar structura acționariatului devine următoarea:

– African Consolidated Resources PLC, cu 90,90%

– Siberia Clearing (Geneva) Ltd, cu 4,55%

– chinezul Ni Jinming, cu 4,55%

Ulterior, African Consolidated Resources SRL s-a rebranduit și acum se numește Vast Băița Plai SA.

octombrie 2018: Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat cererea Vast Resources de asociere la licența de producție pentru mina polimetalică de la Băița Plai, din județul Bihor.

La acea dată, la șefia ANRM era Gigi Dragomir, impus de baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene. Dragomir fusese numit șef la ANRM în octombrie 2017, dar demis două luni mai târziu de premierul Mihai Tudose. În ianuarie 2018, premierul intermiar Mihai Fifor l-a repus pe omul lui Arsene în funcția de la ANRM.

vara 2020: compania Vast Resources a repus mina în funcțiune și a început producția de concentrat de cupru

noiembrie 2020: compania britanică și-a majorat deținerea la 100%, în schimbul sumei de 4,84 milioane de lire sterline (circa 6,4 milioane dolari).

Cum au fost preluate mină Mănăila și uzina de prelucrare de la Iacobeni, Suceava

Compania Vast Resources deține, prin intermediul altei firme, Sinarom Mining Group, și mina Mănăila și platforma Iacobeni din județul Suceava.

Activele au aparținut companiei de stat Minbucovina din Vatra Dormei, dar societatea este în insolvență din 2008, iar bunurile au fost vândute.

Cele mai importante active ale companiei erau licența de exploatare și valorificare a minereurilor polimetalice, inclusiv cupru, pentru mina Mănăila și platforma Iacobeni. Potrivit unor estimări, la Mănăila ar fi 1,8 milioane tone de minereuri care conțin conțin cupru, argint, aur, zinc și plumb.


Foto: mina Mănăila, Suceava; Sursa: vastresourcesplc.com

Este neclar când a avut loc vânzarea, cert e că – potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial – în octombrie 2011, Sinarom Mining Group, pe atunci numită SINB America International Group SRL, a deschis un punct de lucru la Iacobeni.

Firma era deținută de mai mulți chinezi, printre care Ni Jinming, de 56 de ani, patron și la Mineral Mining din Bihor și care avea să devină acționar unic la Sinarom. Chinezii aveau afaceri în Dragonul roșu din Ilfov.

În iulie 2015, Ni Jinming vinde 50,1 % din firma care deținea mina Mănăila și platforma Iacobeni către Vast Resources PLC a lui Andrew Prelea.

Deja în septembrie 2015, potrivit unui interviu acordat de Adrew Prelea ziarului Bursa, mina repusă în funcțiune a produs 253 de tone de concentrat de cupru, deși până la preluarea de către Vast Resources era considerată nerentabilă.

În 2017, chinezul Ni Jinming a vândut și restul patricipațiilor sale la mina Mănăila și platforma Iacobeni pentru suma de aproape 1,3 milioane de lei.

De notat că numele lui Ni Jinming apare și în dosarul privind corupția din Portul Constanța în care au fost anchetați fostul senator PDL Mircea Banias și fostul secretar general al MAl, Laurențiu Mironescu.

Cum i-a ajutat fostul șef al ANRM Nicoale Turdean pe cei de la Vast Resources să preia licențele de producție

Anul trecut, deputatul PNL Florin Roman a inițiat modificări la legea minelor, sub atenta supervizare a șefului ANRM, Nicoale Turdean, a notat Newsweek.

ANRM a admis într-un comunicat de presă că modificările la legea minelor au înlesnit preluarea licențelor de exploatare de la companiile de stat intrate în insolvență.

„Soluţiile legislative privitoare la transferul licenţelor de concesiune neintrate în vigoare au avut în vedere necesitatea clarificării şi adaptării prevederilor legislative la situația economică rezultată în cei 17 ani de aplicare a legii, determinată în special și de adoptarea unor noi soluţii legale în domeniul insolvenţei.

Legea minelor nr. 85/2003 fiind anterioară prevederilor legale privind insolvenţa, astfel cum au fost adoptate prin Legea nr. 85/2014 privind procedurile de insolvenţă nu oferea căile legale de rezolvare a situaţiilor de transfer al licenţelor deţinute de titularii intraţi în insolvenţă“, a arătat ANRM în comunicatul de presă citat de Newsweek.

Modificările la legea minelor au fost promulgate de președintele Klaus Iohannis la sfârșitul anului trecut.

Cine e Nicolae Turdean.

A fost șef al Cupru Min între iulie 2015 și ianuarie 2018, când a demisionat din motive personale. Cupru Min exploatează zăcământul de la Roșia Poieni, unde se află peste 60 % din rezervele de cupru ale României.

Potrivit Hotnews.ro, în octombrie 2017,  Nicoale Turdean a semnat un contract controversat de vânzare a întregii producții de concentrat de cupru, beneficiar fiind Merlion Resources din Hong Kong.

Reprezentantul acestei companii era Wang Yan, un om de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetățenia română în iunie 2013, la solicitarea SRI, pe motive ce ţin de securitatea naţională.

Vast Resources este listată la Bursa de Mărfuri AIM din Londra. Pe lângă exploatările de la Băița Plai și Mănăila, ei au în plan dezvoltarea unei noi cariere polimetalice la Cârlibaba, în apropiere de mina de la Mănăila, perimetru pentru care au primit licența de exploatare în 2020.

Tot în apropiere de Mănăila, Vast Resources mai deține două concesiuni, respectiv Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, unde a fost identificată prezența unor depozite de cupru și aur. De asemenea, compania deține și o participație de 29% din perimetrul Geamăna-Colții Lazărului, situat în apropiere de Baia de Arieș și de Roșia Montană.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *