DNA și-a adus aminte de Adamescu Jr. după 8 ani și l-au trimis în judecată! Anglia se face că plouă la cererea de extrădare

Alexander Adamescu, fiul fostului om de afaceri Dan Adamescu, a fost trimis în judecată pentru dare de mită.

Concret, în anul 2013, spun procurorii anticorupție, acesta ar fi remis, alături de tatăl său, 15.000 și 23.000 de lei unor magistrați de la Tribunalul București ca sa dea soluții favorabile companiei pe care tatăl sau a deținut-o.

Vă reamintim că Alexander Adamescu a pierdut, în octombrie anul trecut, procesul din Marea Britanie privind extrădarea de la Curtea Supermă a Regatului Unit, după ce nu a adus probe esențiale pentru schimbarea primei decizii a instanței.

Astfel, că a fost menținută decizia instanței inferioare, din aprilie 2018, potrivit căreia Alexander Adamescu poate fi extrădat în România, unde este acuzat de dare de mită.

La acea vreme, fiul fostului om de afaceri susținea că este victima unei persecuții politice și că extrădarea sa ar reprezenta o încălcare a drepturilor omului în legislația europeană.

Alexander Adamescu este sub mandat internațional de arestare emis în 2016 de Înalta Curte de Casație și Justiție de la cererea DNA.

Fiul fostului om de afaceri Dan Adamescu este acuzat că i-ar fi mituit pe judecătorii Ion Stânciu și Elena Rovența de la Tribunalul București, cu 15.000 de euro și 23.000 de euro, pentru a obține hotărâri favorabile în cadrul unor proceduri de insolvență care vizau firmele familiei.

Alexander Adamescu a fost arestat în vara anului 2016, acuzat fiind de dare de mită, ulterior a fost însă eliberat pe cauțiune. Adamescu Jr. a fost arestat din nou, în martie 2018, a fost capturat la Londra, după ce o instanță londoneză a constatat că acesta ar fi folosit acte false în timpul judecării procesului de extrădare. El a stat mai bine de jumătate de an într-o închisoare londoneză, după ce instanţa britanică a descoperit că a folosit pentru extrădare un document fals, atribuit Administraţiei Penitenciarelor din România, în care se reclamau condiţiile grele din închisorile româneşti.

Spre sfarsitul anului 2018, Adamescu a fost eliberat. Acesta așteaptă finalizarea procedurii de predare in România.

Alexander Adamescu nu a avut succes nici cu plângerea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În aprilie 2019, CEDO i-a respins plângerea împotriva mandatului de arestare în lipsă emis de autoritățile române în martie 2016.

În 27 mai 2016, Adamescu senior a fost condamnat definitiv la patru ani și patru luni de închisoare cu executare, împreună cu magistrații implicați în acest dosar. Dan Adamescu a murit pe 24 ianuarie 2017, în timp ce își executa sentința iar fiul său a fugit din țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *