Doctorul Zamfir, eroul din Apuseni, șef  al Agenției Naționale de Transplant

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, l-a numit, marți, director executiv al Agenției Naționale de Transplant, pe medicul Radu Zamfir, eroul din Apuseni, unul dintre cei care au supravietuit tragediei aviatice din Apuseni din 2014, in care si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si tanara rezidenta Aura Ion.

În 2014, în urma tragediei aviatice, survenite în timpul unei misiuni medicale de recoltare de organe, autoritatile au intervenit in circa sapte ore, dupa ce Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si Romatsa au localizat gresit epava. Dintre cele sapte persoane aflate in aeronava, pilotul Adrian Iovan si rezidenta Aura Ion au murit, iar patru medici si un copilot au fost raniti.

Medicul Zamfir a fost singurul apt si a incercat sa ii ajute pe cei care nu se puteau misca din cauza ranilor. El a fost si cel care a anuntat prabusirea la 112 si a dat SMS-uri pentru a ajuta la localizare.

„Noul director executiv al ANT, dr Radu Zamfir, este doctor in medicina, atestat in chirurgie hepato-bilio-pancreatica si chirurgie oncologica si detine o diploma europeana de transplant pentru prelevare multiorgan.

Dr.Radu Zamfir a fost formator in cadrul unor proiecte europene dedicate transplantului de organe, recum ‘Educatia medicilor in domeniul transplantului’ si ‘Dezvoltarea competentelor in transplant’.

De-a lungul carierei sale dedicate activitatii de transplant, dr. Radu Zamfir a primit mai multe distinctii, printre care si o Diploma de excelenta pentru contributia deosebita si implicarea in dezvoltarea activitatii de transplant hepatic in Romania”, precizează comunicatul Ministerului Sanatatii.

Printre atributiile directorului executiv al ANT se numara reprezentarea Agentiei in relatiile cu organele statului, precum si cu persoane fizice sau juridice din tara si din strainatate, aprobarea regulamentului de ordine interioara si normele privind disciplina tehnologica si administrative, acreditarea si reacreditarea centrelor de transplant, autorizarea importului si exportului de organe, tesuturi si celule de origine umana destinate transplantarii la om sau supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitara si trasabilitate a organelor, tesuturilor si celulelor de origine umana destinate transplantarii.
El a înlocuit-o pe fosta șefă ANT, Alexandra Anca Muresan, ce fusese numita in functie in iulie 2018, dupa ce Pintea l-a demis pe Radu Deac de la conducerea institutiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *