Documentul prin care Churchill și Stalin își împărţeau Europa, expus publicului pentru prima dată

Aşa-numitul „document obraznic” pe care Winston Churchill şi-a schiţat împărţirea Europei cu Iosif Stalin va fi expus publicului pentru prima dată.

Liderul britanic din timpul războiului a făcut un pact secret cu Moscova în 1944, în timp ce Aliaţii se apropiau de o victorie asupra Germaniei naziste. Documentul arată procentele din Bulgaria, Grecia, Ungaria, România şi Iugoslavia, care ar fi fost sub control sovietic sau britanic și va fi expus la Arhivele Naţionale din Londra, într-o expoziţie denumită „Războiul Rece al Marii Britanii Dezvăluit,” care va începe joi.

Sintagma „document obraznic” a fost inventată de însuşi Churchill, care a recunoscut că ar putea părea insensibilă. Churchill a spus că aliaţii săi americani ar fi „şocaţi dacă ar vedea cât de dur a expus problema.”

Documentul conţine şi o bifă de mână, despre care se crede că ar fi fost făcută de Stalin drept aprobare pentru împărţirea Europei postbelice.

Cum au fost împărţite ţările între Chuchill şi Stalin

România: 90 la sută Rusia; 10 la sută ceilalţi

Grecia: 90 la sută Marea Britanie, în acord cu SUA; 10 la sută Rusia
Iugoslavia: 50-50

Bulgaria: 75 la sută Rusia; 25 la sută ceilalţi

În cursul negocierilor din 10 şi 11 octombrie 1944, dintre Anthony Eden, ministrul de Externe al Marii Britanii, şi Viaceslav Molotov, comisarul poporului pentru Afacerile Străine al URSS, procentele propuse de Churchill au fost modificate în cazul Bulgariei şi al Ungariei, Uniunea Sovietică obţinând, în cele două ţări, o influenţă de 80%. În afara acestor două ţări nu au fost menţionate altele.

Curatorul-şef al expoziţiei, Mark Dunton, a declarat pentru Daily Telegraph: „Acesta a fost rezultatul discuţiilor care au avut loc târziu în noapte între Churchill şi Stalin, amândoi băuseră ceva whiskey. Cred că este important faptul că acest document va fi expus pentru că este atât de multă semnificaţie în acel mic pătrat de hârtie. Este posibil să fie incredibil de semnificativ-soarta a milioane fiind decisă cu stiloul, ca rezultat al unei întâlniri neoficiale.”

În document nu este menţionată Polonia, pe care Churchill spera să o păstreze în Occident, dar care a ajuns în sfera de influenţă a Moscovei în 1945.

În ciuda discuţiilor sale din Moscova, Churchill s-a gândit şi la un război-„Operaţiunea Inimaginabil”-cu Rusia pentru a scoate forţele lui Stalin din Europa de Est.

Până la sfârşitul anilor 1940, alianţa pe timp de război s-a destrămat, declanşând întemeierea NATO pentru a proteja alianţa occidentală.

Churchill a inventat şi expresia „Cortina de fier” pentru a descrie noua diziviune politică din Europa, dintre Est şi Vest, după război.

Noua expoziţie din Londra, care va avea loc între 4 aprilie şi 9 noiembrie, marchează 70 de ani de la înfiinţarea NATO. Expoziţia mai prezintă şi planurile de evacuare a reginei Marii Britanii, în cazul unui atac nuclear asupra ţării sau documente de la Wintex-Cimex, numele de cod NATO pentru exerciţiile menite să reprezinte un răspuns în cazul unui atac nuclear. Acestea arată cum funcţionarii publici se pregătesc pentru mai multe scenarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *