Donald Trump, atac la adresa Germaniei: este ”prizoniera” Rusiei

Preşedintele american Donald Trump a lansat miercuri un violent atac la adresa Germaniei, pe care o acuză că este ”prizoniera” Rusiei, din cauza dependenţei de hidrocarburile ruseşti, relatează AFP.

„Germania este în totalitate controlată de Rusia (…) Vor procura între 60 şi 70% din energia lor de la Rusia şi un nou gazoduct, să-mi spui dacă aşa ceva este adecvat pentru că eu cred că nu este”, a declarat Trump la un mic-dejun de lucru cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

„Este foarte trist că Germania încheie acorduri masive pentru petrol şi gaze cu Rusia (…) Se presupune că noi ar trebui să vă apărăm de Rusia, însă ei plătesc miliarde de dolari Rusiei şi cred că acest lucru este foarte nepotrivit”, a mai afirmat liderul de la Casa Albă, potrivit site-ului cotidianului Financial Times.

Trump i-a atacat, de asemenea, în general, pe membri NATO care ”nu plătesc ceea ce ar trebui” în cheltuielile lor militare.

”Noi protejăm Germania, Franţa… Noi protejăm toate aceste ţări”, a insistat el, apreciind că Statele Unite ”plătesc mult prea mult”.

”Este disproporţionat şi nedrept faţă de contribuabilii Statelor Unite”, a tunat el.

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a replicat că Germania nu este prizoniera politicii ruseşti.

„Avem o mulţime de probleme cu Rusia, fără nicio îndoială”, a spus Von der Leyen în marja summitului Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

„Pe de altă parte, în mod cert trebuie să ţii deschise canalele de comunicare între ţări sau alianţe şi oponenţi”, a spus ea.

Preşedintele american Donald Trump urmează să se întâlnească miercuri cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în contextul în care Franţa este vizată de criticile cu privire la buget.

Liderul de la Casa Albă nu a încetat să le ceară europenilor să îşi sporească cheltuielile militare, pentru a-şi respecta angajamentul de a le ridica la 2% din PIB până în 2024.

Cheltuielile militare ale Statelor Unite au reprezentat în 2018 aproape 70% din cheltuielile militare totale ale NATO.

După summitul NATO, care are loc miercuri şi joi, Trump a prevăzut o întâlnire, luni, cu omologul său rus Vladimir Putin, la Helsinki, în cadrul unui summit bilateral istoric.

El a apreciat marţi, înainte să plece în Europa, că această întâlnire ar putea să fie mai uşoară pentru el decât summitul NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *