Donald Trump avertizează că „toate opţiunile sunt pe masă” în cazul Venezuelei. Washingtonul recheamă personalul „neesenţial”

Preşedintele american Donald Trump a avertizat joi că „toate opţiunile sunt masă” dacă preşedintele venezuelean Nicolas Maduro decide să folosească forţa împotriva opoziţiei din Venezuela, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Mike Pence a clarificat că Statele Unite vor folosi „presiune economică şi politică” împotriva Guvernului lui Maduro. Mii de persoane au protestat în ultima săptămână faţă de Guvernul condus de preşedintele Nicolas Maduro.

Juan Guaido s-a autoproclamat miercuri preşedinte interimar al Venezuelei, fiind susţinut de SUA şi mai multe state din America Latină, inclusiv Brazilia, Argentina şi Columbia.

Un oficial de rang înalt din Statele Unite a declarat sub condiția anonimatului că Washingtonul va lua măsuri pentru ca veniturile din petrol ale Venezuelei să ajungă la liderul opoziției, președintele interimar autoproclamat Juan Guaido, și nu la liderul oficial, izolat internațional, Nicolas Maduro.

Reuters notează că asemenea măsuri americane ar consolida mult poziția lui Guaido, care s-a auto-învestit miercuri șef de stat, cu sprijinul Washingtonului și al unor țări latino-americane. Joi, Guaido a fost asigurat și de sprijinul puternicei armate din Venezuela. Dar tot joi președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat sprijinul pentru Nicolas Maduro și a condamnat puterile occidentale pentru că l-au sprijinit pe rivalul lui.

Statele Unite au dispus joi plecarea personalului „neesenţial” din misiunile lor diplomatice în Venezuela, la o zi după decizia Departamentului de Stat de a nu se supune expulzării diplomaţilor americani de către liderul socialist Nicolas Maduro, relatează AFP.

Într-o „alertă de securitate” publicată pe un site al Departamentului de Stat american, administraţia Donald Trump le-a mai cerut cetăţenilor americani care locuiesc sau călătoresc în Venezuela să „ia serios în considerare” părăsirea acestei ţări.

„Guvernul american nu este în măsură să furnizeze servicii de urgenţă cetăţenilor americani din Venezuela decât în mod limitat”, a avertizat diplomaţia americană.

Departamentul de Stat nu a precizat câţi diplomaţi vor rămâne în Venezuela.

Washingtonul l-a recunoscut miercuri pe preşedintele Adunării Naţionale, Juan Guaido, ca „preşedinte interimar” al Venezuelei, considerând „ilegitim” regimul lui Nicolas Maduro.

În acest context, liderul socialist a rupt relaţiile diplomatice cu Statele Unite şi a dat un termen de 72 de ore, până sâmbătă, pentru ca diplomaţii americani să părăsească ţara.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a răspuns însă că Nicolas Maduro nu mai are „autoritatea legală” pentru a lua asemenea decizii.

Congresmeni republicani şi democraţi i-au cerut joi şefului diplomaţiei de la Washington să acorde prioritate securităţii diplomaţilor americani.

„Evaluăm condiţiile de securitate tot timpul, 24 de ore din 24, şapte zile din şapte”, a afirmat Mike Pompeo într-un interviu cu jurnalista conservatoare Laura Ingraham. „I-am spus clar regimului Maduro că dorim ca diplomaţii noştri să fie în siguranţă”, a adăugat el.

Cu toate acestea, „vrem să fim siguri că fostul preşedinte Maduro înţelege că nu are dreptul de a decide dacă rămânem sau nu”, a insistat demnitarul american. El a adăugat că „preşedintele interimar Guaido” le-a cerut diplomaţilor americani „să rămână”, deci au „dreptul de a-şi continua misiunea lor diplomatică la Caracas”.

Observatorul Venezuelean pentru Conflicte Sociale, care monitorizează situaţia din Venezuela, a anunțat astăzi că în urma violențelor anti-guvernamentale de miercuri cel puţin 12 oameni au fost împușcați, informează agenția Associated Press.

Nicolas Maduro și-a început la 10 ianuarie al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, pentru şase ani, după o victorie electorală contestată de opoziţie şi de comunitatea internaţională. Venezuela trece prin una din cele mai grave crize economice din istoria acestei țări bogată în petrol și se estimează că în jur de trei milioane de oameni au plecat din țară, din cauza problemelor economice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *