Donald Trump decretează starea de urgenţă pentru a construi zidul la frontiera dintre SUA şi Mexic

Preşedintele Donald Trump a anunţat, vineri, că va decreta starea de urgenţă la frontiera Statelor Unite cu Mexicul pentru a putea aloca fonduri speciale în scopul construirii controversatului zid.

Democraţii văd în această iniţiativă un abuz al puterilor prezidenţiale şi s-au declarat pregătiţi să o conteste în justiţie.

Aleşi republicani şi-au exprimat, la rândul lor, nemulţumirea.”Nicio criză nu justifică să încălcăm Constituţia”, a scris pe Twitter Marco Rubio.

În decembrie şi ianuarie, înfruntarea între Trump – care cerea 5,7 miliarde de dolari pentru proiectul său de ridicare a unui zid la frontiera cu Mexicul – şi democraţi – în prezent majoritari în camera Reprezentanţilor, care refuză alocarea acestor fonduri – a condus la închiderea parţială a administraţiilor federale timp de 35 de zile, un ”shutdown” record în istoria ţării.

Un compromis între cele două tabere – adoptat joi în Congres – propune deblocarea sumei de 1,37 de miliarde de dolari în vederea finanţării construirii a 88,5 kilometri de ”noi bariere fizice” la frontieră.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, Casa Albă a identificat suma de aproximativ 2,7 miliarde de dolari, deja alocată, care poate fi reorientată către proiectul lui Trump în cadrul acestei ”urgenţe naţionale”.

Preşedintele american Donald Trump a spus vineri că în 24 de ore va fi făcut un anunţ privind ”califatul” Statului Islamic (SI), în contextul în care jihadiştii grupării extremiste continuă să îşi apere ultima redută în Siria, relatează AFP.

„Avem multe anunţuri formidabile în legătură cu Siria şi cu succesul nostru în eradicarea califatului, iar acest lucru va fi anunţat în 24 de ore”, a declarat Trump în faţa presei la Casa Albă.

Preşedintele american a indicat deja că anunţul oficial, cu o puternică încărcătură simbolică, privind sfârşitul acestui „califat” autoproclamat urmează să fie făcut în curând.

Acest anunţ privind sfârşitul ”califatului”, ceea ce înseamnă pierderea de către SI a tuturor teritoriilor pe care le controla în Siria şi Irak, ar urma să fie un preambul la retragerea trupelor americane din Siria, decretată de Trump în decembrie. Aproximativ 2.000 de soldaţi americani sunt în prezent desfăşuraţi în Siria.

Forţele Democrate Siriene (SDF), o alianţă arabo-kurdă sprijinită de Washington, luptă în acest moment în estul Siriei pentru a elibera şi ultima porţiune de teritoriu controlată de Statul Islamic.

Trump a lăudat din nou vineri acţiunea guvernului său şi a armatei americane în Siria. El a afirmat că s-a împiedicat astfel „masacrarea, probabil, a trei milioane de persoane”.

Decizia americană de retragere din Siria îi pune pe aliaţii occidentali ai Washingtonului într-o poziţie delicată. Ei estimează că sfârşitul califatului, din punct de vedere teritorial, nu înseamnă şi sfârşitul ameninţării reprezentate de gruparea Statul Islamic.

Statele europene se confruntă de asemenea şi cu perspectiva întoarcerii pe teritoriul lor a jihadiştilor plecaţi să lupte pentru SI în Siria şi aflaţi în prezent în detenţia SDF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.