DONALD TRUMP IA ÎN CALCUL EXPULZAREA DE DIPLOMAȚI RUȘI
Președintele SUA analizează în această perioadă expulzarea mai multor diplomați ruși, urmând ca un anunț în acest sens să fie făcut în perioada următoare.
Potrivit Bloomberg, președintele american a fost consiliat să adopte acest curs de acțiune de urmare la otrăvirea fostului spion dublu Sergei Skripal și a fiicei sale în Londra, în luna martie a acestui an. Bloomberg aduce în discuție faptul problema ar fi fost discutată de Trump inclusiv cu o serie de reprezentanți ai administrației americane, printre care ambasadorul american la Moscova Jon Huntsman,procurorul general Jeff Sessions, secretarul apărării James Mattis și consilierul pe probleme de securitate națională H R McMaster.
Donald Trump ia în calcul totuși să nu inițieze vreun demers în acest sens, până nu se asigură că expulzarea diplomaților ruși din SUA este susținută de acțiuni similare din partea partenerilor europeni. Oficialii americani doresc să își coordoneze acțiunea de expulzare cu parteneri din Letonia, Lituania, Estonia și Cehia, țări care ar urma să ia măsuri similare împotriva diplomaților ruși.
Marea Britanie a fost prima țară care a luat măsuri împotriva Rusiei după ce Sergei Skripal și fiica acestuia au fost otrăviți cu un agent neurochimic atribuit regimului de la Kremlin, expulzând 23 de diplomați ruși din Londra. Moscova a retaliat cu măsuri similare.
Intenția lui Donald Trump de a implica SUA în scandalul Skripal vine în contextul în care președintele american analizează posibilitatea de a accepta un interviu din partea echipei conduse de Robert Mueller privind posibila implicare a Moscovei în alegerile prezidențiale americane. Deși public a transmis permanent că nu are nicio problemă în a discuta cu Muller, Trump a acceptat până acum sfaturile avocaților săi personali, care l-au oprit să se prezinte în fața procurorilor conduși de fostul director FBI din perioada Obama.
Presa de peste ocean continuă să speculeze cu privire la echipa de avocați care ar urma să îl reprezinte pe Trump în fața lui Robert Mueller, în condițiile în care alegerile cele mai recente ale președintelui american – avocații Joseph diGenova și Victoria Toensing – au generat discuții aprinse inclusiv în rândul echipei care s-a ocupat până acum de reprezentarea lui Trump. Deși Joseph diGenova și Victoria Toensing nu au semnat un contract până la urmă cu Donald Trump pentru reprezentarea sa, simpla luare în calcul a celor doi l-a determinat pe John Dowd, liderul echipei de avocați începând cu luna iunie 2017, să își dea demisia.
Joseph diGenova și Victoria Toensing sunt cunoscuți ca fiind doi susținători vocali ai ideii că investigația condusă de Robert Muller se bazează pe o infracțiune inventată. Cei doi au susținut inclusiv necesitatea creării unei comisii speciale, similară cu cea condusă de Robert Muller, privind circumstanțele în care ar fi fost implicată Fundația Clinton în susținerea publică a unui proiect de vânzare a unor mine de uraniu americane către firme cu capital rusesc.
Deși a admis că nu i-a selectat pe cei doi pentru a-i reprezenta intersele, Donald Trump a dat asigurări, prin metoda sa preferată – Twitter, că nu duce lipsă de avocați dornici să îl apere, mai ales că faima și averea nu vor fi refuzate niciodată de un avocat, deși unii se pot afla în conflict de interese.
Trebuie menționat că Donald Trump se află într-un proces de selecție pentru echipa sa legală ce îl va reprezenta în nume propriu și nu în cea de președinte al SUA în fața comisiei condusă de Robert Muller.
Sursă foto: NYMag.com