Donald Trump intenţionează să lanseze o campanie de mitinguri împotriva rezultatelor alegerilor prezidenţiale din SUA

La aproape 36 de ore după ce democratul Joe Biden a ieşit învingător la urne în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, intenţionează să lanseze o campanie de mitinguri împotriva rezultatelor scrutinului.

Surse apropiate preşedintelui Trump au declarat pentru CNN că principalii săi consilieri vor să demareze o serie de mitinguri în stilul campaniei electorale, pentru a amplifica afirmaţiile nefondate potrivit cărora alegerile i-ar fi fost furate lui Donald Trump. După valul de mesaje postate pe Twitter în care a acuzat, fără a oferi vreo dovadă, că alegerile au fost fraudate, Donald Trump plănuieşte acum să iasă pe străzi pentru a vorbi împotriva procesului electoral.

Șase zile după alegeri, și două după ce Joseph Biden a fost declarat președinte-ales al Statelor Unite, Donald Trump refuză să se recunoască învins, obstrucționând procesul tranziției și creînd premizele unei crize constituționale. Un nucleu dur de consilieri și membri ai familiei explorează strategii legale și parlamentare de invalidare a rezultatului, încurajați de tăcerea notabililor Republicani. Doar doi senatori ai partidului prezidențial l-au felicitat până acum pe Joseph Biden. A făcut-o în schimb ieri, telefonic și printr-o declarație de presă, fostul președinte George Bush Jr. „Americanii pot avea încredere că scrutinul a fost fundamental corect, că integritatea sa va rezista contestațiilor și deznodamântul e clar,” se menționează, printre altele, în declarația celui de-al 43-lea președinte al Statelor Unite.

Între timp, preşedintele ales, Joe Biden, continuă să lucreze cu echipa sa pentru a prelua puterea în ianuarie 2021. Luni, Joe Biden va anunţa formarea unui grup operativ alcătuit din experţi în sănătate publică, grup care va gestiona pandemia de COVID-19. Duminică, echipa lui Joe Biden a anunţat că a lansat un website al tranziţie de putere la Casa Albă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *