Donald Trump o atacă pe Theresa May la ea acasă

Preşedintele american Donald Trump, care se află într-o vizită în Marea Britanie, i-a administrat gazdei sale, Theresa May, mai multe lovituri. Șeful Casei Albe a torpilat, în noaptea de joi spre vineri, proiectul premierului britanic privind relaţia comercială cu Uniunea Europeană (UE) post-Brexit, ameninţând că nu va încheia un acord de liber-schimb cu ea dacă păstrează o relaţie economică strânsă cu UE. Mai mult, Trump a declarat că fostul ministru de externe britanic Boris Johnson ”are tot ce-i trebuie” ca să fie prim-ministru.

”Dacă ei fac un asemenea acord, noi vom trata cu Uniunea Europeană în loc să tratăm cu Regatul Unit”, a declarat Trump tabloidului The Sun, în contextul în care May intenţiona să profite de vizita oficială a președintelui SUA în regat pentru a avansa în discuţii privind încheierea unui acord de liber-schimb cu Washingtonul după ieşirea din UE, la sfârşitul lui martie 2019.

”Asta va ucide probabil acordul” cu Statele Unite, a adăugat Trump, care a sosit în regat joi, după-amiaza de la Bruxelles, unde şi-a somat partenerii din NATO să bage mâna mai adânc în buzunar în domeniul Apărării.
Înainte să părăsească Bruxellesul, el a aplicat o primă lovitură proiectului lui May, prezentat în aceeaşi zi, spunând că ”nu ştie” dacă acesta corespunde votului britanicilor de a părăsi UE.

El nu a exclus nici o întâlnire cu ”prietenul” său Boris Johnson, susţinătorul unui Brexit dur, care a demisionat din Guvern la începutul săptămânii, în semn de protest faţă de planul lui May, şi care fi, în opinia miliardarului, un ”mare prim-ministru”.

Fostul ministru de externe britanic Boris Johnson ”are tot ce-i trebuie” ca să fie prim-ministru, a declarat preşedintele american Donald Trump, cu câteva ore înaintea întrevederii sale cu şefa executivului britanic, Theresa May, scrie vineri Press Association.

Nu este pentru prima dată când Trump vorbeşte în termeni elogioşi despre fostul şef al diplomaţiei britanice şi ex-primar al Londrei.

În interviul acordat The Sun, Trump a mers chiar mai departe şi s-a declarat întristat că Johnson a părăsit guvernul. ”Am fost foarte trist să văd că pleacă din guvern şi sper că se va întoarce cândva. Cred că este un reprezentant minunat pentru ţara voastră. Cred că ar fi un bun prim-ministru. Are tot ce-i trebuie”, a insistat Trump.

Cotidianul New York Times scrie că, timp de decenii, liderii britanici s-au folosit de întâlnirile cu preşedinţii americani pentru a-şi arăta influenţa asupra unei superputeri globale şi pentru a ilustra durabilitatea “relaţiei speciale” transatlantice, la care ţin atât de mult.

„Aşa că doamna May nu are de ales decât să se ţină de nas şi să discute cu Trump, de la care aşteaptă ajutor pentru un acord comercial cu SUA după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană”, notează ironic publicaţia americană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.